Доступність посилання

ТОП новини

Професор Колумбійського університету Роберт Лоґвед: настає пауза у відносинах України і Заходу


Василь Зілгалов Прага, 28 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Якою буде доля нового українського уряду і що очікує Україну у найближчий час? На ці запитання радіо Свобода відповідав професор політичних наук Колумбійського університету / США/ Роберт Леґволд.

Як американський експерт оцінює нинішню політичну ситуацію в державі:


Роберт Леґволд: "Я вважаю, що Україна вступила у дуже складний період. Тому, що з багатьох варіантів розвитку, які тут визрівали – не дивлячись навіть на Помаранчеву революцію 2004 року - все стало на свої місця і дійшло до політичного паралічу та застою в межах системи, що проіснує, як я думаю , ще певний час. Я не бачу простого виходу з цього."

Чи в змозі через чотири місяці після всього, що відбувалося, Віктор Ющенко сказати тверде "Ні" Януковичу , як кандидату в прем‘єри?

Роберт Леґволд: " Я вважаю, що його здатність сказати "Ні" значно ослабла. Це не означає, що він не намагатиметься цього зробити. Коли я вперше замислився над ситуацією після виборів в Україні, то як один із варіантів розглядав можливість союзу між прихильниками Ющенка і Партією реґіонів. Але до цього доходить дуже заплутаним чином, не в останню чергу через те, що соціалісти і їхній лідер Олександр Мороз порушили зобов‘язання щодо попередньої коаліції. Це штовхає Ющенка до того, чого він напевне не хотів, а саме серйозно розглядати співпрацю з Партією реґіонів."

І що ж далі? Чи матиме Україна працездатний уряд?

Роберт Леґволд: "Я не думаю, що в майбутньому слід очікувати якоїсь ясності і прогресу, послідовної політики. Ця боротьба за створення уряду вже доводить труднощі, які матиме будь-який уряд у здійсненні національної політики та економічних завдань. Ми вже впродовж років бачили неефективність у державній політиці через склад Верховної Ради та зміни в урядах, і це було ще до того як Ющенко прийшов до влади в 2004 році. Тому я вважаю, що становище в Україні буде таким же ще якийсь час, або навіть невдовзі погіршиться. Але це не повинно створити кризу."

Після Помаранчевої революції підтримка Віктора Ющенка Заходом була дуже висока. Як же ця тривала криза в Україні вплине на добру волю Заходу?

Роберт Леґволд: "Міжнародна добра воля не зникла, але криза ставить Брюссель і Вашингтон у скрутне становище. Адже нині під сумнівом чіткий поступ України щодо членства в ЄС чи нові кроки в напрямку НАТО. Гадаю, що у стосунках між Україною і Заходом наступає пауза. Та не вважаю, що це змінить основи цих взаємин і позбавить Україну надій, включно із її сподіваннями щодо інтеґрації із Заходом."

А як відносно Росії? Звичайно, Москва вітає лідерство Януковича в парламенті. Чи призведе це до зменшення тиску Росії на Україну?

Роберт Леґволд: "Щодо росіян, то це можливо полегшило б ситуацію, тому що, вони б перестали тривожитися щодо так званої кольорової революції. Гадаю, що врешті стосунки між Росією і Україною будуть більш цивілізованими. Але це не означає, що українці піддадуться, адже навіть Янукович і його соратники не можуть уступити всього Газпрому у газових справах.
XS
SM
MD
LG