Доступність посилання

ТОП новини

Цього тижня Кабінет міністрів ввів фіксовані закупівельні ціни на молоко.


Оксана Гребіневич Майже 3 млн. українців на своїх подвір’ях корів і продають молоко. Їхні доходи значно скоротилися внаслідок введення Росією у лютому цього року ембарго на українську молочну продукцію. Відтоді українські переробники суттєво знизили закупівельні ціни.

Уряд вирішив захистити українського селянина і встановив закупівельні мінімальні ціни на молоко. Говорить голова прес-служби Мінагрополітики Олександр Горобець:

“Оскільки була зменшена переробка цієї продукції на наших молочних і сиропереробних підприємствах, то це дошкульно вдарило по економіці селян. Хоча це використали керівники підприємств, які і не працювали на експорт. Вони з усіма знизили ціни і боляче вдарили селян по їхній економіці. В окремих регіонах вартість літра молока знизилась до 50 копійок.”

Якщо раніше ціни були вільними, то відтепер переробники мають закуповувати молоко вищого сорту за ціною не нижчою ніж 1 грвн 25 копійок за літр, першого сорту - гривня 20, другого – гривня, а вершки з 10% вмістом жиру за 4 гривні 8 копійок літр. Наразі це рекомендовані ціни. Бо в умовах ринкової економіки уряд не має безпосередніх механізмів впливу на цей ринок. Однак, за словами речника Мінагрополітики, юридичний відділ Уряду працює над створенням такого механізму. Молочні переробники з реакцією не забарилися.

Говорить директор “Молочної промислової компанії” Ігор Ревякін:

“Перша реакція будь-якого переробника буде підняти ціни на свою готову продукцію. При таких цінах частина переробників просто не витримає. у них можуть бути величезні кредитні зобов’язання, Ви собі уявляєте, наприклад, скільки коштує завод, де роблять сир? Мільйони й мільйони доларів. І я впевнений, що ці гроші не взяті з полиці. вони взяті з якоїсь фінансової установи. і ці гроші треба повертати, а повертати їх можна лише з прибутку.”

Національна асоціація молочників навіть вже підрахувала, що за умови здорожчання сировини оптові ціни на тверді сири можуть підскочити більш, ніж на третину, а на масло – майже на 60%. Щоправда, експерти сумніваються, що держава матиме важелі аби контролювати молочний ринок. Заводи можуть зберегти низькі закупівельні ціни, бо левова частка молока, що виробляється в Україні, взагалі не відповідає держстандартам. Це означає, що ціни на таке молоко є вільними.
XS
SM
MD
LG