Доступність посилання

ТОП новини

Найбільшу в Європі технопарті влаштовує цими днями Чеська Республіка


Оксана Пеленська Прага, 28 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Близько 40 тисяч шанувальників музики ТЕХНО зібрались поблизу маленького села Маштьов на землях полігону, який належать Міністерству оборони Чехії. За порядком серед молоді, яка любить техно, стежать разом чеська військова і міська поліція, а також групи порядку від організаторів.

Село Маштьов лежить на Заході Чехії неподалік відомого курорту Карлові Вари. У селі всього 750 жителів, але сьогодні про Маштьов заговорили не тільки чехи, а й тисячі іноземців. Річ у тому, що на полігоні поблизу Маштьова проводиться технопарті – так повсюди в Європі називають зустріч любителів гучної техномузики. Танцювальні вечори в ритмі техно серед молоді дуже популярні, їхні шанувальники готові їхати за тридев’ять земель, щоб послухати техно, потанцювати і просто поспілкуватись з ровесниками з інших країн Європи. У ці години їх у Чехії зібралось близько 40 тисяч.

Чехи, які в усьому люблять порядок, порадившись, вирішили віддати під технопарті частину військового полігону. Тут краще контролювати перебіг зустрічі, в якій бере участь кілька десятків тисяч людей. Міністерство оборони Чехії при цьому не турбує той факт, що до військового ареалу дістануться й іноземці. На цьому Радіо Свобода наголосив Ян Пайшек – речник чеського Міністерства оборони:

Ми не впускаємо їх до всього військового ареалу, лише до його маленької частини. Крім цього, ми не зберігаємо там таємних документів, там немає ніякої техніки, яку б хтось хотів сфотографувати. Це звичайний, хоч і дуже великий за площею луг. Переїжджаючи, я бачив там авта з Голландії, Англії, Польщі. Українців поки що не було, але, звичайно, я не виключаю, що хтось з України там буде.

Минулорічна технопарті в Чехії закінчилась скандалом. Кілька тисяч шанувальників техномузики з’їхались нелегально, паркувались в недозволеному місці на краю лісу, відбулись сутички з поліцією. Через це нині чехи вирішили обдумати все до найменших деталей. Зокрема, що за порядком стежитиме поліція, військові пильнуватимуть своє майно, а селяни вирішили закрити на кілька днів вуха від дуже голосної музики. Адже технопарті селу принесе прибутки. Принаймні так вважає староста села Маштьов Йозеф Слунечко:

Так, звичайно, що наші підприємці готові як у барах, так і в крамницях. Адже чим більше людей, тим більше заробимо.

Самі ж організатори технопарті заплатять Міністерству оборони Чехії за оренду території в перерахунку 1 тисячу доларів США. Вони також покриють видатки за біотуалети і самі приберуть територію після технопарті. І, звичайно, забезпечать учасників європейської технозустрічі найкращими дискжокеями, які гратимуть найкращу і найгучнішу техно в Європі.
XS
SM
MD
LG