Доступність посилання

ТОП новини

Бути чи не бути військовому Сухопутному інституту у Львові? За справу взялись політики…


Галина Терещук Львів, 31 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Львові працювала робоча група від Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, яка вивчала стан справ зі створенням у місті на базі діючого військового інституту єдиного вузу сухопутних військ. Наразі такий інститут діє в Одесі, але за постановою Кабінету міністрів його планують перенести у Львів, а в Одесі ліквідувати...

(© RadioSvoboda.Ua)
Приїзд до Львова групи депутатів від БЮТ і Нашої України зумовлений заявою представників партій Регіони, СПУ та КПУ про неправомірність перебазування Інституту сухопутних військ з Одеси до Львова. Самі ж представники цих партій поїздку до Львова проігнорували.

До народних обранців - регіоналів звернулась рада офіцерів Одеського інституту залишити цей інститут в їхньому місті. Відтак парламентарі ініціювали розгляд питання повторно. Робоча група в неповному складі ознайомилась з військовим інститутом у Львові, на базі якого планують з 1-го вересня створити, згідно з постановою Кабінету міністрів, єдиний в Україні Інститут сухопутних військ. Аргумент депутата - регіонала Миколи Азарова про те, що викладачі інституту з Одеси не можуть переїхати до Львова через житлову проблему, у Львові обіцяють вирішити. Мерія готова виділити земельну ділянку для будівництва житла для викладачів. Ті, хто ще не досягнув пенсійного віку, будуть працевлаштовані в Одесі, пообіцяв у Львові представник Міноборони. До Львова переїдуть студенти 2-3 курсів, а 4 і 5 завершуватимуть навчання в Одесі.

У військовому інституті у Львові, історія якого розпочалась 107 років тому, створені належні умови для навчання та відпочинку курсантів. Таку оцінку не приховували представники робочої групи. Парламентарій Микола Петрук:

- Якщо це питання щодо перенесення вузу переглядатиметься, то буде завдана шкода для Збройних Сил і освіти.

Депутат Верховної Ради України Лев Гнатенко:

- Ситуація є політичною. Тут більшу роль грає політична площина.

У Львові усі корпуси для навчання і проживання, на відміну від Одеси, розташовані на одній території, а до полігону відстань утричі менша. Уже завтра робоча депутатська група у повному складі знайомитиметься з військовим інститутом в Одесі. Зі своїми висновками вона ознайомить Президента України і парламентарів, які повинні ухвалити рішення до 1 вересня. Втім, останнє слово у цій уже політичній, а не освітньо-військовій проблемі, за Президентом.
XS
SM
MD
LG