Доступність посилання

ТОП новини

Український корабель бере участь у серпневій активації угруповання “Блексіфор”.


Володимир Притула /images/photo/Flot_Slavitich_Blackseafor2.jpg Під час проводів до "Блексіфору" українського корабля "Славутич", Севастополь. (© RadioSvoboda.Ua) Севастополь, 1 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Росії, а точніше, у Новоросійську розпочалася серпнева активація, тобто збір кораблів міжнародного регіонального військово-морського угруповання “Блексіфор”. Про це повідомив прес-центр ВМС України у Севастополі. Водночас місцеві спостерігачі звертають увагу на те, що ця активація може бути останньою не тільки цього року, але й взагалі. За неофіційними даними, уже наступного року згадане військово-морське з’єднання отримає нові завдання, які виконуватиме під егідою НАТО.

Від України у зборі угруповання бере участь корабель управління українського флоту “Ставутич”. До складу з’єднання швидкого реагування Причорноморського регіону “Блексіфор”, створеного 2001 року, входять плавзасоби ще 5-х країн – Болгарії, Росії, Румунії, Грузії і Туреччини. 5 серпня в Новоросійську відбудеться церемонія передачі командування угрупованням від Румунії до Росії, а після цього кораблі вийдуть у море для проведення спільних навчань.

Представник штабу ВМС України, капітан 1-го рангу Микола Недогибченко каже, що це вже 6-та активація міжнародного з’єднання і в усіх брали участь українські кораблі: “Українські моряки презентуватимуть наш прапор на цих навчаннях, вони мусять бути професійно підготовленими і використовувати отриманий під час спільних дій досвід”.

Під час проводів до "Блексіфору" українського корабля
"Славутич", Севастополь.
(© RadioSvoboda.Ua)
Кримський аналітик Андрій Іванець каже, що подібні заходи є дуже корисними Україні та її молодому флоту. “Ці навчання підвищують рівень довіри між прочорноморськими державами, які входять до різних військово-політичних альянсів. Крім того, спільні дії підвищують бойову майстерність моряків, сприяють обміну досвідом і залученню та спільному використанню ресурсів кожної окремої країни, що бере участь у “Блексіфорі”.

Андрій Іванець також звертає увагу на те, що нинішня активація відбувається в Росії, яка бере активну участь у заходах “Блексіфору”. Зараз це угруповання виконує гуманітарі завдання. А от наступного року на його базі може бути створене з’єднання “Чорноморська гармонія”, яке під егідою і координацією НАТО виконуватиме цілком бойові завдання, проводячи у Чорному морі антитерористичні операції. І українська, і російська сторони цю ідею підтримали.
XS
SM
MD
LG