Доступність посилання

ТОП новини

Кримські політики неоднозначні у своїх коментарях.


Володимир Притула Сімферополь, 3 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Кримські політики, втім, як і пересічні кримчани, неоднозначні у своєму ставленні і своїх коментарях ситуації, що виникла у Києві. Хтось називає це “позитивним кроком”, хтось – “зрадою”, а хтось – “катастрофою”.

Верховна Рада АРК.
Кримські політики неохоче коментують підписання Універсалу і призначення нового прем’єра. Кажуть, що не проаналізували документ і чекають на остаточне формування нової владної коаліції. Проте погоджуються, що ставлення кримчан до останніх подій у Києві неоднозначне. Неоднозначно до них ставляться і самі політики.

Лідер кримського Блоку Юлії Тимошенко Андрій Сенченко називає підписання Універсалу та подання Віктора Януковича на прем’єра “проявом зради”, що стало традицією для політиків, вихованих під час “епохи Кучми”:

“Питання, які суспільство сформулювало на адресу Мороза після його зради, стосуються і Президента Ющенка після того, що він зробив учора. І я думаю, що й кримчани, та й не тільки, адресують такі ж питання і Януковичу, бо на виборах він обіцяв одне, підписав друге, а робитиме, я в цьому переконаний, цілком третє – працюватиме на себе і донецький клан”.

А от один з лідерів Кримської організації Партії регіонів, член президії Верховної Ради автономії Григорій Йоффе задоволений. Він каже, що вчинок Президента – це “позитивний момент, бо далі терпіти ці політичні неприємності в країні вже не було сил”:

“Та надзвичайна ситуація, що була створена довкола цих політичних подій напередодні, не відповідала гостроті взаємин політичних сил. Багато в чому вона була створена штучно і завдяки невмілим діям політиків як з одного, так і з іншого боку. Водночас, я зовсім не вірю в те, що розв’язання цієї ночі проблеми може вплинути на єдність України. Єдність на сьогодні втрачена і, думаю, буде дуже тривалий процес, щоб ми могли склеїти її частини ”.

Тим часом представники радикальних проросійських організацій півострова закликають колишніх союзників не дуже радіти. Віктора Януковича і “регіоналів” вони теж називають зрадниками і звинувачують у русофобії. Каже координатор Народного фронту “Севастополь-Крим-Росія” Святослав Компанієць:

“Підписання Віктором Януковичем Універсалу підтвердило нашу тезу, що Партія регіонів сьогодні є провідною антиросійською силою. І таке рішення Януковича показує, що його передвиборчі обіцянки не варті й ламаного гроша. Нас укотре використали як передвиборче м’ясо”.

У Меджлісі кримськотатарського народу коментаря взяти не вдалося. Кілька його провідних членів заявили, що настільки розчаровані, що не можуть досі отямитись. А от лідер кримської організації Народного руху України Леонід Пилунський бачить певні позитиви:

“Народ побачив, що месіанство закінчилося, треба розраховувати лише на себе, а не на вождів”.
XS
SM
MD
LG