Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат Таннок: “Янукович не має великого авторитету в європейських столицях, думаю, що він та його однопартійці намагаються нині змінити свій імідж на Заході”.


Наталія Вікуліна Брюссель, 4 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Віктор Янукович не має великого авторитету в Європі, нині він та його однопартійці намагаються врахувати помилки минулого і покращити свій імідж на Заході. Так в інтерв’ю кореспондентці радіо „Свобода” Наталі Вікуліній заявив заступник глави Комітету Європарламенту у зв”язках з Україною, депутат від Британії Чарльз Таннок:

- Я думаю, що пан Янукович очевидно не має великого авторитету в Брюсселі та інших європейських столицях. Тому що, як це відомо, він та його партія намагалися обманом вкрасти президентські вибори 2004-го року. Це – факт, на мою думку, всі його визнають. Звичайно, це становить проблему для особистого авторитета Януковича. Однак тим не менше і український народ, і парламент, і президент з цим погодилися, і ми маємо поважати це рішення.

- Чи не вважаєте ви, що сам факт прем’єрства Януковича заперечує ідеї Помаранчевої революції?

- Особисто я думаю, що з цим була проблема, тому що Помаранчева революція виступала за прозорість, чесність і повагу до справедливих і вільних виборів. Ясно, що пан Янукович у минулому цього не дотримувався. Я особисто не знаю пана Януковича дуже добре, тож я можу говорити тільки про його партію, про людей з Партії регіонів, з якими я зустрічався. Я думаю, вони визнали, що зробили помилку. Я сподіваюся, що у майбутньому вони набагато краще гратимуть за міжнародними демократичними правилами. На мою думку, так воно і є. Я точно знаю, що український бізнес, великий бізнес зі Сходу країни – з Дніпропетровська, Донецька хоче, аби їхні стандарти прозорості у бізнесовій діяльності відповідали стандартам міжнародним. Таким чином вони змогли б вести відкриту торгівлю на західних ринках, піднімати гроші на Заході. Тож я думаю, що великий капітал, який стоїть за Партією регіонів, дуже хоче відмити імідж цієї партії, зробити її прийнятним міжнародним гравцем – політично і економічно.

- На вашу думку, чи ітиме Україна до Європи за прем”єрства лідера Партії регіонів?

- Принаймні на папері вони визнають необхідність у більшій європейській інтеграції, включаючи членство в Євросоюзі як довгострокову мету для України. Питання про членство в НАТО є більш спірним, але вони визнають, що це питання має бути винесено на всенародний референдум. І, звичайно, нині ми маємо дуже сильну опозицію у блоці Юліі Тимошенко з нею самою на чолі опозиції.

- Як ви збираєтеся співпрацювати з Україною за нової політичної ситуації?

- Звичайно, я, як заступник глави Комітету Європарламенту у зв’язках з Україною, та мої колеги, ми поважатимемо будь-кого в уряді, якщо ці люди підкорятимуться законам України і міжнародно визнаним юридичним нормам. Ми сподіваємося тісно працювати з новим урядом, ми хочемо заохотити подальші економічні реформи, якнайскоріший вступ України до Світової організації торгівлі. Говорячи особисто від себе, скажу, що я і в подальшому підтримуватиму прагнення України інтегруватися з Євросоюзом у середній чи далекій перспективі, а також, звичайно, я підтримуватиму плани щодо членства в НАТО.
XS
SM
MD
LG