Доступність посилання

ТОП новини

Що події в Україні означають для кольорових революцій?


Мар’яна Драч Прага, 7 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Європі ще не так давно говорили про Помаранчеву революцію як про демократичний зразок для всіх пострадянських країн. Але тепер помаранчева барва відходить у політичне минуле. Як повернення Віктора Януковича на український владний Олімп оцінюють у Грузії, де палко підтримували його опонентів? І що думають про останні українські події у Киргизстані, де творців Революції тюльпанів надихав помаранчевий Майдан?

Політичні суперечки на Майдані.
У часи Помаранчевої революції міністром закордонних справ Грузії була Саломе Зурабішвілі. Тепер вона стурбована змінами в українській владі. Саломе Зурабішвілі в інтерв''ю Радіо Свобода:

"Це погано для Грузії з того погляду, що Росія вважатиме, що ці революції не є незворотними і що трохи цьому посприявши, можна буде згорнути зміни. Тому всі зусилля Грузії мають бути спрямовані на те, щоб запевнити грузинський народ, Росію та світову спільноту у тому, що цей процес у Грузії незворотній".

Відверто розчарований подіями в Україні один із лідерів Революції тюльпанів Топчубек Турґуналієв із партії "Еркіндик" (Свобода):

"Єдина партія, яка бореться за справжні національні інтереси України, а це партія Юлії Тимошенко, залишилася осторонь. Ющенко, як б сказав, поступився інтересам комуністів і проросійських сил".

На противагу є думка і про те, що широка коаліція в Україні є нічим іншим, ніж перемогою здорового глузду. Про це говорить Радіо Свобода віце-спікер парламенту Киргизстану Еркін Алимбеков (цей політик раніше підтримував колишнього президента Киргизстану Акаєва):

"Близько половини населення України підтримує Януковича і його політичні погляди там вельми популярні. Ющенко не грався в кольорові революції і поставив свої особисті, патріотичні і президентські обов''язки над звичайними амбіціями, щоб розв''язати політичну кризу й призначив Януковича. Гадаю, що це справедлива і вірна позиція".

Попри Революцію тюльпанів, зовнішня політика Бішкека однозначно зорієнтована на Москву. І тут голова комітету у закордонних справах парламенту Грузії Константіне Ґабашвілі задоволений тим, що за зовнішній курс України і далі відповідає Президент Ющенко:

"Стосовно головного політичного курсу України, то для нас основне, що за документом, який підписали українські політики, він не має насправді змінитися. Ющенко обіцяв, що цей курс не зміниться і якщо щось станеться, то Ющенко відреагує. Я не можу сказати, що становище в Україні легке, але воно не є трагічним і не варто якось реагувати, а треба підтримувати головний курс України".

Справді, трагедії немає, але кольоровим революціям у регіоні настав кінець. Рік тому президент Білорусі казав, що ні рожевих, ні помаранчевих, ні бананових революцій у його країні не буде. Нині ж у білоруських владних колах не приховують радості. Газета Адміністрації президента Лукашенка "Советская Белоруссия" називає Віктора Януковича міцним господарником і виходить під заголовком ""Майдан": трест, який луснув".
XS
SM
MD
LG