Доступність посилання

ТОП новини

Депутат Кнесету Ізраїлю Йосеф Шагал про ситуацію на Близькому Сході.


Богдана Костюк Київ, 7 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Ім.’я депутата Кнесету Ізраїлю Йосефа Шагала стало широко відомим два тижні тому, коли він оприлюднив відкритого листа до Президента Росії Володимира Путіна: чому російська влада так занепокоєна долею співгромадян у Лівані, але не допомагають вихідцям з Росії, які мешкають в Ізраїлі.

В Україні Й. Шагал перебував добу – 6 – 7 серпня, у складі делегації ізраїльського Кнесету. І, за його словами, легко порозумівся з українцями, хоча не всі з них добре орієнтуються у перипетіях близькосхідної ситуації: “На території Держави Ізраїль у зоні обстрілу зараз живуть десятки тисяч вихідців з України, які з болем спостерігають за тим, що відбувається і в Ізраїлі і в Україні. Я не помітив жодного розриву зв‘язків між Україною та Ізраїлем. Натомість, помітив інше: недостатню інформованість українців про те, що насправді відбувається на Близькому Сході. Для такого розуміння, звичайно, потрібні глибокі знання геополітики, аналіз передісторії і сучасної стадії конфлікту. Необхідно базуватись на об‘єктивних даних”.

РС: - Пане Шагал, які кроки, на Вашу думку, треба зробити для розв‘язання конфлікту?

ЙШ: - НА жаль, особливих варіантів чи рецептів немає. Треба витіснити “Хезболлу”, роззброїти її, відтіснити якомога далі від кордонів Ізраїлю (ми не хочемо, не маємо наміру залишатись на території Лівану!) і поставити нові миротворчі сили, котрі, на відміну від попередників, що упродовж шести років так і не виконали Резолюцію Ради безпеки ООН роззброїти “Хезболлу”, змогли би все-таки її роззброїти, як мінімум. І не допустити, щоб Сирія та Іран і надалі забезпечували це угруповання ракетами та іншими видами сучасної зброї.

РС: - Повернімося до України, де чи не кожна родина родичів, друзів, колишніх однокласників чи сусідів в Ізраїлі. Як ці люди, котрі мають “українське коріння”, переживають ці важкі дні?

ЙШ: - Як і усім в Ізраїлі – особливо тим, хто мешкає на півночі країни – їм не солодко. Близько трьох тисяч ракет випущено по тій території за місяць. І поки що краю цьому не видно.

Довідка:

Йосеф Шагал – 56 років, одружений, має двох дітей. Мешкає у Тель-Авіві. Репатріювався з Баку (Азербайджан). Випускник Азербайджанського державного університету; письменник, журналіст, сценарист, телеведучий. В Ізраїлі упродовж 10 років працював у провідних ЗМІ, останні роки вів інформаційну програму 9-того телеканалу Ізраїлю “Зворотній відлік”.

Серед своїх захоплень називає футбол, каже, що шалено вболівав на останньому Чемпіонаті світу у Німеччині за збірку України. Сподівається, що футбольний чемпіон Ізраїлю відбіркові матчі європейської ліги чемпіонів зіграє на київському стадіоні “Динамо”, про що попередньо домовились президент Клубу ФК “Динамо” Київ Ігор Суркіс і Посол Держави Ізраїль в Україні Наомі Бен Амі.
XS
SM
MD
LG