Доступність посилання

ТОП новини

Майже 200 автомашин конфіскували упродовж останніх шести місяців польські правоохоронні органи на українсько-польських пунктах прикордонного переходу в районі Перемишля.


Єва Поштар Варшава, 9 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На стоянці, що належить перемишльським митникам, вже не вистачає місця для автомашин, конфіскованих у громадян України й Польщі, які перевозили в них контрабанду. У Польщі діють мобільні групи митників та прикордонників, які можуть затримати для перевірки автомашину навіть за сотні кілометрів від кордону. Відібрати у власника автомобіль, в тайниках якого знайдено контрабанду, дозволяє новий польський кримінально-фінансовий закон, що став чинним від грудня минулого року. Яка буде подальша доля "арештованих" автомашин?

Серед "арештованих" автомашин є старенькі волги, шикарні західні ауді, вантажівка ТІР із подвійною підлогою, навіть машина швидкої допомоги. У цьому районі тільки за один тиждень митники вилучають у подорожніх з України щонайменше 60 тисяч пачок цигарок. Це наслідки піврічної дії нового польського закону. Для Радіо
З архіву митної палати в Перемишлі.
(© RadioSvoboda.Ua)
Свобода цю справу коментує речниця Митної палати в Перемишлі Малгожата Айсенбергер-Бляхарська:

“Якщо хтось насмілюється вчинити злочин чи порушує кримінально-фінансовий закон, мусить рахуватись із наслідками. А це крім штрафу означає, що пропаде майно, а також предмет, який служить цьому злочинові”.

Що станеться з "арештованими" автомашинами ? Якщо вирішить суд, їх, можливо, повернуть власникам, але більша частина може бути продана. Два тижні тому представник польського міністерства фінансів заявив, що
З архіву митної палати в Перемишлі.
минуло року було продано певну кількість цигарок, відібраних у контрабандистів на східному кордоні Польщі. Після оприлюднення польськими ЗМІ цієї інформації, міністерство відмовилося від подальшого продажу конфіскованих цигарок. Як буде із автомашинами ? Про це говорить Радіо Свобода речниця перемишльських митників:

“Ми діємо на основі закону про адміністративне покарання, точніше, його виконавчих статей. На основі цього закону ми можемо продавати ці автомашини. Така процедура. Наш закон це дозволяє”.

Новий репресивний польський закон має допомогти у боротьбі з організованою контрабандою по обидва боки українсько-польського кордону. Як підкреслюють коментатори, жодні закони не спинять бідних людей від порушень, особливо, коли деякі продукти ( як цигарки чи бензин ) в Україні дешевші, ніж у Польщі.
XS
SM
MD
LG