Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Ланцюгова реакція ненависті.


Київ, 9 серпня 2006 року. Усі, хто вчився у радянських школах, пам’ятають пафосні історії про народовольців. Заколотники із таємної організації “Народна воля” прославилися у 19 столітті полюванням на царя. Сім замахів вчинили революціонери і зрештою вбили Олександра Другого. Російські імператори, звичайно, не були янголами, але чи виправдовує мета (в даному випадку – повалення тирана) такий кривавий засіб, як терор? Про це замислюєшся в наш час, коли теракти у різних частинах світу (наприклад на Близькому Сході) скоюють ледь не щодня, і завжди їм знаходять виправдання? Про витоки сучасного тероризму – “Звуки життя” - “Ланцюгова реакція ненависті”. З вами – Сашко Лащенко. Вітаю!

Останні події на Близькому Сході теж пов’язують із боротьбою з терористами. Саме так пояснюють у Тель-Авіві протистояння з рухом “Хезболла”, який атакує з території Лівану Ізраїль, а той у відповідь проводить військову операцію. Кореспондент Радіо Свобода Вольф Москович розповідає про те, що мають на увазі під терміном “тероризм” Ізраїль, США, Росія, ООН.

Термін тероризм став розпливчастим. І зараз кожен вкладає у цей термін свій сенс, констатує експерт Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. Нинішня війна на Близькому Сході - яскравий тому приклад.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Термін “терор” (у перекладі з латині “жах”) з''явився ще наприкінці 18 століття, під час Французької революції. Тоді це поняття не було жахливим, а навпаки – символом “очищення” від контреволюціонерів. Згодом ситуація повторилася після Жовтневого перевороту в Росії – “червоний терор” проти терору “білого”. Хоча російські революціонери полюбляли використовували терор і до подій 1917 року. Жертвами замахів стали, зокрема, цар Олександр Другий та прем’єр Петро Столипін (убитий, до речі, у Києві). А вбивство сербським терористом Гаврилою Принципом австрійського спадкоємця престолу Франца Фердинанда стало приводом для початку Першої світової війни. На щастя, новітня українська історія не знає прикладів масових терактів, розповідає історик Ярослав Тинченко. Але на початку 20 століття, а також у наші часи сталося кілька гучних політичних вбивств, які можна назвати терактами.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Тривалий обмін терористичними нападами між католиками і протестантами у Північній Ірландії, масштабний торішній теракт у Лондоні...Британія, як і США, знайома з діями терористів не тільки з повідомлень преси. І якщо Ірландська республіканська армія часто повідомляла владу про закладені нею бомби заздалегідь, минулорічна атака Лондона застала людей зненацька. Тепер сам термін “тероризм” розтлумачують по-іншому, зазначає лондонський кореспондент Радіо Свобода Олекса Семенченко.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Сенсаційні публікації про загрозу ісламського екстремізму чи навіть тероризму з’являються у кримській пресі регулярно - перед початком чергового курортного сезону. І хоча експерти говорять про відсутність ґрунту для етнічного чи релігійного екстремізму на півострові, слово “терористи" стало одним із улюблених для деяких кримських політиків. Кілька років тому лідер однієї з політичних партій звинуватив спецслужби у тому, що вони прогавили цілий табір терористів-ісламістів, нібито розташований на Ай-Петрі. Чи підтвердилося це звинувачення – повідомляє кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG