Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі віряни УПЦ МП захопили бібліотеку.


Петро Каландирець Одеса, 10 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Одесі у бібліотеці Одеського аграрного університету вже другий день замість звичних читачів перебувають віряни та духівництво УПЦ Московського Патріархату. У силовому захопленні приміщення бібліотеки вищого навчального закладу брали участь семінаристи з УПЦ Московського Патріархату та активісти проросійської організації „Єдіноє отєчєство” на чолі з її лідером Валерієм Кауровим.

Ще до війни у нинішньому будинку Одеського аграрного університету працювала духовна семінарія, а у приміщенні її бібліотеки була домова церква Андрія Первозваного.

І нібито поновлюючи історичну справедливість, Господарський суд Києва ухвалив рішення виселити бібліотеку та повернути приміщення колишньої церкви віруючим. Але парафіяни УПЦ МП, не дочекавшись виконання ухвали судовими виконавцями, перебрали ініціативу на себе.
Богослужіння у приміщенні бібліотеки.
(© RadioSvoboda.Ua)


Під час силового захоплення приміщення бібліотеки у дверях аграрного університету вибили скло, виламали металеві грати. Віряни Московського Патріархату заявляють про намір перебувати там до того часу, коли приміщення колишнього домового храму остаточно передадуть у власність церкви. У захопленому приміщенні організували нині богослужіння.

Однин з учасників події, мер райцентру Роздільна Борис Кіндюк порізав собі руки, а факт знищення залізних ґрат він назвав не інакше як „випадковістю”.

Працівник обласного управління у справах релігії Ігор Чорнописький відмовився коментувати кореспонденту Радіо Свобода силові дії вірян УПЦ Московського Патріархату. Оперативно відреагували на них лише працівники правоохоронних органів. Хоча жодного з учасників нападу не затримували. Керівник Центру громадських зв’язків УМВС в Одеській області Ольга Богаченко повідомила Радіо Свобода, що слідча група має
У одній з дверей ВУЗу "випадково" виламані грати.
три дні для збирання необхідної інформації. Після цього її передадуть до прокуратури Приморського району Одеси для ухвалення остаточного рішення.

Ректор Одеського аграрного університету Сергій Карлюк назвав дії парафіянУПЦ МП „далекими від християнських”.

Він наголосив, що для переведення у інше приміщення бібліотеки Вузу необхідні два мільйони гривень і час, бо вона нараховує майже один мільйон примірників книжок.

Він наголосив, що для переведення у інше приміщення бібліотеки необхідні два мільйони гривень і час, бо вона нараховує майже один мільйон примірників книжок.

Сергій Карлюк: „Це друга на Півдні України бібліотека за чисельністю книжок. У разі припинення її функціонування автоматично паралізує роботу університету. Ми не зможемо працювати. Університет паралізований. Це фактично закриття навчального закладу, який налічує зараз сім тисяч студентів”.

Ректор та викладачі Одеського аграрного університету направили сьогодні телеграми на адреси Президента України Віктора Ющенка, міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та Одеського міського голови Едуарда Гурвіца з проханням втрутитися у ситуацію і захистити викладачів та студентів „від протиправних дій вірян УПЦ Московського Патріархату”.
XS
SM
MD
LG