Доступність посилання

ТОП новини

150 - річчя Івана Франка - це свято для молодої української еліти.


Галина Терещук Львів, 10 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 27 серпня в Україні і світі відзначатимуть 150- річчя від дня народження видатного українського письменника, громадського діяча Івана Франка. Ще рік тому був створений оргкомітет з відзначення ювілею, який очолював нині уже екс – віце – прем’єр - міністр В’ячеслав Кириленко. Сьогодні, за два тижні до свята, невідомо, чи приїде на нього перша особа держави –Президент і чи святкування ювілею Івана Франка на Львівщині не зведеться лише до проведення молодіжного фестивалю.

І справді, й досі невідомо, хто з новопризначених урядовців знайде час, щоб приїхати на Львівщину, взяти участь у відзначенні ювілею великого Каменяра. Що ж до присутності перших осіб держави, то, на думку місцевих політологів, найвірогідніше, що ані Президент, ані прем»єр-міністр не відвідають Львів і Нагуєвичі. Причина - негативне ставлення галичан до рішення Віктора Ющенка щодо подання кандидатури Віктора Януковича на посаду керівника уряду. Ба більше, деякі місцеві партійні організації погрожують акціями протесту 27 серпня, щоб продемонструвати Президентові своє ставлення до нинішніх подій у державі.

Однак відсутність високих посадовців не завадить належно вшанувати видатного письменника, вченого і громадського діяча, зазначив у коментарі Радіо Свобода начальник управління у справах молоді та спорту Львівської обладміністрації Андрій Конрат.

«Коли ми говоримо про державне свято, то треба дивитись, яка молодь приїде до Франка. Ми побачимо на святкуванні Івана Франка велику кількість інтелігенції і молодих людей, яким не байдужі письменник і держава».

Упродовж 3 днів, з 26 до 28 серпня, у Нагуєвичах, родинному селі Івана Франка, відбуватиметься «Фестиваль молоді», на який прибуде молода еліта з 11 областей України. Для 3 тисяч осіб організують наметове містечко, численні мистецькі заходи, зокрема літературні читання та концерти співаної поезії. Правда, організатори ювілею не поцікавилась у молоді, кого з поетів чи прозаїків, франкознавців вони хотіли б почути. Імена лауреатів Шевченківської премії Василя Герасим''юка та Василя Слапчука, а також барда Василя Жданкіна для людей, які займаються організацією мистецьких заходів від обладміністрації, як з’ясувалось у розмові з кореспондентом Радіо Свобода, були невідомі.

«Фестиваль молоді» обійдеться держбюджету у 50 тисяч гривень. Загалом на ювілей Івана Франка уряд виділив понад 6 мільйонів гривень. За ці гроші газифікують Нагуєвичі, будують сільську школу, ремонтують приміщення музеїв у родинному селі Франка та у Львові. За державні гроші також видали книжки. Правда, придбати їх, з огляду на високі ціни, як, скажімо, тритомник творів Франка за 100 гривень, молода людина навряд чи зможе. Своє невдоволення підготовкою до ювілею Івана Франка висловив в інтерв’ю Радіо Свобода депутат облради Михайло Ваврин. За його словами, більшість заходів, запропонованих дрогобицькими організаціями, так і не знайшли фінансової підтримки в урядовому оргкомітеті.
XS
SM
MD
LG