Доступність посилання

ТОП новини

З коньячного заводу в Одесі вимагають штраф – за еротику.


Петро Каландирець Одеса, 11 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Одеське обласне управління у справах захисту прав споживачів вимагає оштрафувати місцевий коньячний завод. Причина - еротична реклама. Дирекція заводу з цим не згодна, але звичайні одесити, схоже, на боці товариства захисту прав споживачів. Крапку у цій справі має поставити суд.

Напівоголена білявка на сірому фоні відтепер цілодобово спокусливо споглядає на одеситів. Саме так виглядає реклама одного з видів продукції Одеського коньячного заводу.

Десятки таких бігбордів стали причиною для обурення товариства захисту прав споживачів, яке кваліфікує подібну рекламну продукцію як сексуально-еротичну. Виконувачка обов''язків начальника Одеського обласного управління у справах захисту прав споживачів Надія Федосєєва каже Радіо Свобода:

"Завод використав рекламу продукції, яка порушує етичні й моральні норми. До коньячного заводу застосовано найбільшу суму санкцій зі всіх порушників рекламного законодавства регіону".

Претензії професійних захисників прав споживачів підтримав і Держспоживстандарт. Він двічі ухвалював рішення про штрафи у розмірі близько 56 тисяч гривень за зміст реклами і 224 тисяч гривень за її поширення. Згідно із чинним законодавством, подібні рішення мають бути виконані підприємством добровільно. У разі незгоди справу розглядатиме суд.

Одеський коньячний завод сплачувати штраф відмовляється. Бо ані сексу, ані еротики у власній рекламі не бачить.

Начальник юридичної служби заводу Володимир Зубар повідомив, що за останні кілька років заводу не доводилося платити штрафи за порушення законодавства про рекламу, бо всі суперечки закінчувалися або позитивним для підприємства рішенням суду, або Держспоживстандарт самостійно припиняв провадження у справі відносно коньячного заводу у зв’язку з відсутністю ознак правопорушення.

Втім, у нинішній рекламно-еротичній пригоді дирекція заводу готова захищатися у суді. Справа про стягнення штрафу у 56 тисяч гривень уже розглядається у Господарському суді Одеської області. Нині він призначив додаткову експертизу для класифікації скандального зображення.

Матеріали в справі реклами продукції Одеського коньячного уже в суді.

Настрої професійних споживачів, схоже, підтримують і пересічні одесити:

„Для дорослої людини це цілком нормально, але ж на це дивляться діти. Саме у цьому справа. Звичайно, не можна так відверто все показувати...”

„Двома руками за те, щоб вони їх оштрафували. Ми живемо у нормальному суспільстві, і у нас мають бути певні принципи та обмеження. Має бути певне табу, через яке не повинні переступати”.

„Я взагалі ставлюся до реклами усіх горілчаних виробів украй негативно. Особливо мене, як то кажуть, „дістала”, трансляція футбольного чемпіонату світу, де всі українські канали додавали рекламу спонсорів – підприємства, які виготовляють спиртні напої. Ну, це вже взагалі край... А якщо ще й еротика додається до горілчаних виробів – я тоді взагалі не знаю, у якому світі ми живемо”.

Щоправда, є у еротичної реклами коньячного заводу і прихильники. Вони твердять, що побачивши на бігборді чарівну напівоголену білявку, рекламованого спиртного напою вони вже не помічають...
XS
SM
MD
LG