Доступність посилання

ТОП новини

Берлінська стіна - доведено загибель 125 осіб.


Надія Кандиба Німеччина, 11 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 13-го серпня минає 45 років від дня, коли Берлін розділила бетонна стіна з колючим дротом та самопальними установками, яка простояла до 1989-го року. Її звели за наказом комуністичного керівництва НДР, аби таким чином відокремитися від капіталістичного Заходу. Чимало жителів Східної Німеччини не хотіли миритися з цим і намагалися втекти з країни. Багатьом з них так і не вдалося перетнути смертельну зону. Скільки саме людей загинуло біля Берлінської стіни, сказати поки що не може ніхто. Нещодавно уряд Німеччини виділив чверть мільйона євро, аби Потсдамський Центр історичних досліджень зміг провести відповідну роботу. У Берліні дослідники представили свої перші результати.

Німеччина -- спорудження Берлінської стіни. 50-ті роки.
Перші офіційні цифри про загиблих біля Берлінської стіни є значно меншими, ніж припускалося раніше. За даними Центру історичних досліджень у Постдамі, в період між 1961-м та 1989-м роками на кордоні між Східним та Західним Берліном загинуло 125 осіб. Йдеться про людей, загибель яких вдалося довести однозначно. 80 відсотків з них – молодь віком від 16 до 30 років. Водночас приватні ініціативи називають значно вищі цифри. Об''єднання “13 серпня” говорить, наприклад, про понад 200 смертельних жертв. Науковці з потсдамського центру пояснюють такі розбіжності тим, що альтернативні дослідження часто спираються на неперевірені дані або чутки. Співробітниця об”єднання “Берлінська стіна” Марія Ноке, яка взяла участь в офіційному дослідженні, зауважила:

“Наше завдання не полягало в тому, щоб навмисно зменшити кількість жертв. Якщо кількість жертв є меншою, ніж вважалося раніше, то це ще зовсім не означає, що прикордонний режим з боку НДР був м’якшим. Навпаки, доля кожної окремої людини, яка загинула біля Берлінської стіни, ще раз доводить його необмежену брутальність”.

Дослідники перевірили 268 інцидентів. Зі списку загиблих довелося викреслити 62 особи. Це втікачі, які зазнали сильних поранень, але врешті-решт вони все ж таки вижили. Під зливою куль загинули 93 втікача, коли вони намагалися подолати прикордонні захисні системи. До жертв Берлінської стіни дослідники віднесли й вісім східнонімецьких прикордонників, які загинули на службі. Незабаром планують видати збірку, в якій оприлюднять короткі біографії всіх жертв. Голова об’єднання “Берлінська стіна” Ґабріеллє Кампгаузен вважає:

“За кожною цифрою стоїть якась конкретна людина, конкретна біографія. Документація долі цих людей варта того, оскільки таким чином наступні покоління можуть зазирнути в минуле”.

Остаточні цифри мають бути опубліковані після того, як дослідники перевірять ще 81 випадок. Як зазначив керівник потсдамського Центру історичних досліджень Ганс-Герман Гертле, загиблі біля Берлінської стіни – це лише “вершина айсбергу”. Багатьом громадянам НДР так і не вдалося втекти на Захід, оскільки їхні плани розкрила поліція, або їх поранили на кордоні. Близько ста тисяч осіб опинилися за ґратами після невдалої спроби перетину кордону в західному напрямку.
XS
SM
MD
LG