Доступність посилання

ТОП новини

Персональному комп’ютеру 25 років.


Петро Кагуй Прага, 11 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – З Днем народження, персональний комп’ютере! 12 серпня минає 25 років відтоді, як у 1981 році компанія ІВМ представила першу модель персонального комп’ютера.

Перший персональний комп’ютер фірми ІВМ (Серпень 1981).
А вже сьогодні без персональних комп’ютерів сотні мільйонів мешканців Землі не уявляють себе, своєї роботи, свого дозвілля. Ними оснащені сучасні організації, фірми, державні відомства. Можна без перебільшення сказати, що із технічного боку персональний комп’ютер опанував світом.

А все почалося із пристрою 25-річної давності, що отримав тоді назву ІВМ 5150. Цей невеликий обчислювальний пристрій, який своєю зовнішністю нагадував сучасний персональний комп’ютер, був придатний для роботи не лише, скажімо, у лабораторії, але й – у хатній обстановці.

Перший персональний комп’ютер був відносно недорогим і на момент початку продажу коштував 1565 американських доларів. А до його появи вартість обчислювальних машини сягала 8 мільйонів доларів. Такі машини могли займати цілу кімнату, а для їхнього обслуговування інколи було потрібно до 60 осіб.

Але вже з кінця літа 1981 року покупець за згаданих 1565 $ отримував невеликий пристрій, оснащений процесором Intel 8088 із тактовою частотою 4,77 мегагерца та невеликою оперативною пам''яттю розміром 16 чи 64 кілобайти. Для порівняння, можна сказати, якщо перший комп’ютер вміщав інформацію однієї невеликої брошури, то в сучасному комп’ютері можна вмістити цілу бібліотеку.

А в якості операційної системи була запропонована перша програма DOS (1.0) від на той час невеликої та маловідомої фірми Microsoft.

Пристрій ІВМ 5150 і поклав початок епохи сучасних комп’ютерів, котрі стали незамінними помічниками людини. І сьогодні велика частина людства не уявляє свого професійного чи приватного життя без комп’ютера. А з появою Інтернету – персональні комп’ютери стали невід''ємною частиною світової інформаційної мережі.

У користувача Інтернету з’явилися необмежені можливості до пошуку, отримання та аналізу різноманітної інформації. А електрона пошта стала швидким засобом листування та обміном інформацією.
XS
SM
MD
LG