Доступність посилання

ТОП новини

Сенатори США занепокоєні станом свободи слова в Україні


Київ – Сенатори США закликали владу України до демократичної реформи та висловили занепокоєння станом свободи преси. Про це повідомила сьогодні прес-служба посольства Сполучених Штатів Америки. У повідомленні також ідеться про те, що прес-служба Президента України допустила неточності, цитуючи одного із членів делегації США.

Як йдеться в повідомленні, делегація Сенату США на чолі із заступником лідера сенатської меншості Джоном Кайлом, до складу якої також входили сенатори Джефф Сешнз, Майк Крапо та Рон Джонсон, відвідала Київ 16-18 квітня.

Делегація зустрілася зі старшим редакторським складом газети «Київ Пост» і вислухала інформацію про нещодавні події, які призвели до звільнення головного редактора Браяна Боннера і страйку більшості колективу «Київ Пост». Сенатори висловили уряду серйозну стурбованість, що звільнення Боннера підриває свободу преси. Активна незалежна преса є обов’язковою умовою успіху демократії, наголосили вони.

Сенатори наголосили, що хотіли б, щоб Україна досягла успіху, і для цього вона має швидко рухатися вперед із реформами, включаючи економічні, судові та антикорупційні заходи. Це привабить закордонний капітал і підштовхне життєво необхідне економічне зростання.

Американські сенатори також висловили українським посадовцям своє занепокоєння з приводу погіршення інвестиційного клімату і назвали низку прикладів, коли з американськими фірмами, включно із тими, що працюють у зерновому секторі, поводяться не справедливо, заявили в посольстві.

Прес-служба Президента допустила неточності – посольство США

Крім того, у посольстві США заявили, що прес-служба Президента України і поширила цитати висловлювань сенатора Джеффа Сешнза, у яких допущено неточності. Як наголосили в посольстві, сенатор рішуче заохочував демократичні реформи і економічне зростання на основі міцного верховенства права в Україні.

А за даними прес-служби Президента України, делегація Сенату США відзначила прогрес у впровадженні в Україні реформ.

Тимошенко поскаржилася на олігархів Януковича

Під час візиту делегація Сенату США мала зустрічі із міністром закордонних справ Костянтином Грищенком, главою Адміністрації Президента Сергієм Льовочкіним, а також з опозиційними лідерами Юлією Тимошенко та Арсенієм Яценюком і з представниками громадянського суспільства.

Зокрема під час зустрічі із сенаторами лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко зазначила, що в Україні відбувається «ерозія демократії, встановлено авторитарну систему правління». Про це, за її словами, свідчать систематичне порушення Конституції та законів Президентом Януковичем і підвладним йому урядом, нехтування правами і свободами людей, залякування та репресії влади проти опозиції, підпорядкування правосуддя та судової системи адміністрації президента, цензура, побиття та зникнення журналістів».

«Рік тому Україна сіла в потяг, який прямує в зворотному напрямку від демократії і європейської інтеграції. Без введення справжніх цінностей, інвестиційний клімат в Україні не покращиться На жаль, зараз олігархи Януковича приватизували всі сфери життя України – економічну, політичну та соціальну», – заявила Тимошенко.

Сенатори США наголосили, що Україна є стратегічним партнером США, і дуже важливо вести діалог щодо двостороннього співробітництва не лише з нинішнім урядом України, а й з опозицією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG