Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Ідіть за мною!


Київ, 14 серпня 2006 року. Людина, що утримує владу довше, ніж будь-хто інший з нинішніх лідерів держав, відзначила вчора ювілей. Керівникові Куби Фіделю Кастро виповнилося вісімдесят. Щоправда зараз Команданте – не до урочистих святкувань, його прооперували і він навіть тимчасово передав владу своєму молодшому братові Раулю. Хоча офіційна кубинська преса переконує, що Фідель одужує і, можливо, невдовзі повернеться до керма країни, яку очолює вже майже півстоліття. Сьогоднішні “Звуки життя” - “Ідіть за мною!” – ми присвятимо ролі особистості в історії – йтиметься не лише про Кастро, а і про інших керманичів, без впливу яких не можна уявити життя різних держав.

З вами – Олександр Лащенко.

Зі своїх вісімдесяти років Фідель Кастро сорок сім править Кубою. Для симпатиків несамовитого команданте це досі – “Острів Свободи”, а для опонентів - один з останніх заповідників комуністичного правління. Журналістка Радіо Свобода Ірина Матвійчук неодноразово бувала на Кубі й два роки тому брала участь у демонстрації за участю Фіделя у Гавані.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Однією із найяскравіших особистостей минулих десятиліть була Маргарет Тетчер. Підсумки прем’єрства у Британії “Залізної леді”, в якої і досі вистачає опонентів - гнучкіші податки, нижча інфляція, менше безробіття, міцніший фунт стерлінгів. Лондонський кореспондент Радіо Свобода Олекса Семенченко пропонує політичний портрет Маргарет Тетчер.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Йому – за 60, ця маленька, небалакуча людина ніколи не метушиться і не кидається словами та обіцянками, не лізе зайвий раз на трибуну, не намагається за будь-яку ціну справити враження на виборців... Зараз він – народний депутат, а був час, коли його за “наклеп на радянський лад” кинули до тюрми. Навіть запеклі опоненти лідера кримських татар Мустафи Джемільова визнають його як особистість, знакову постать в українській історії. А рідні вважають старійшиною. Про Мустафу Джемільова розповідає кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула.

Аудіозапис програми. Третій випуск: В українській історії харизматичних лідерів - тобто таких, які здатні запалити народ і повести за собою - було чимало, стверджує історик Володимир Сергійчук. Іван Мазепа, Богдан Хмельницький, Симон Петлюра - в різні часи ці державні діячі ставали на чолі народного опору, мали тактичні успіхи і поразки. але стратегічної мети - побудови сильної країни їм досягти так і не вдалося. У чому причина? Пояснює Володимир Сергійчук.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG