Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт у Бахчисараї врегулювали лише після бійки.


Володимир Притула Сімферополь, 14 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Конфлікт у Бахчисараї довкола святого місця “Азізлер”, де зараз розташований районний ринок, врегулювали лише після бійки. У суботу учасники мітингу, організованого проросійськими організаціями Криму, напали на учасників кримськотатарського пікету. В результаті постраждали близько 20 осіб і десяток автомобілів, міліції щонайменше двічі довелося стріляти у повітря.

Після знападу на кримських татар, Бахчисарай, 12 серпня 2006 р.
За даними правоохоронців, близько трьохсот активістів проросійських організацій у суботу пообіді напали на кримськотатарський пікет, коли там відбувалося розширене засідання Меджлісу кримськотатарського народу і були присутні народні депутати України, депутати кримського парламенту, бахчисарайської районної і міської рад. Учасники проросійського мітингу на захист торговців з ринку, розташованого на місці колишнього мусульманського кладовища, прорвали нечисельний міліцейський ланцюг і розпочали бійку з учасниками кримськотатарського пікету. Коли ж правоохоронці розборонили сторони, то нападники розпочали закидувати
Від каміння російських націоналістів постраждали
два десятки автомобілів, у тому числі народного
депутата Мустафи Джемілєва і журналістів
кримськотатарського телебачення,
Бахчисарай, 12 серпня 2006 р.
(© RadioSvoboda.Ua)
опонентів камінням і металевими палицями, каміння полетіло і з іншого боку. Щонайменше 4 людини отримали черепні травми, одна – перелом ноги. Травму отримав член Меджлісу, член президії Верховної Ради Криму Ремзі Ільясов, нападники пошкодили автомобіль народного депутата України Мустафи Джемілєва.

За повідомленням начальника Центру громадських зв’язків кримського главку міліції Олександра Домбровського, правоохоронцям, щоб вгамувати пристрасті сторін, довелося кілька разів стріляти у повітря. Зараз до Бахчисарая перекинуті додаткові сили міліції, в тому числі – бронетехніка. Олександр Домбровський: “За відомими подіями у Бахчисараї, які відбулися у суботу 12 серпня, порушена кримінальна справа за фактом групового порушення громадського порядку, проводяться активні слідчі дії. Там працюють відповідні групи фіксації, працюють слідчі, працюють фахівці з кримського управління і з МВС України. Порядок підтримується достатніми силами, які туди делеговані додатково”.

Лише після цього загострення сторони дійшли компромісу. У неділю ввечері лідери Меджлісу, керівники автономії, Бахчисарая і силових структур та власники ринку підписали протокол про те, що до 12 вересня ринок буде повністю ліквідований. Місцеві ж журналісти звертають увагу на те, що суботнє зіткнення сталося одразу наступного дня після зустрічі лідера Меджлісу Мустафи Джемілєва з прем’єр-міністром, лідером Партії Регіонів Віктором Януковичем, на якій останній пообіцяв врегулювати проблему торгівлі на кладовищі протягом місяця.

Міліція не змогла втримати нападників, Бахчисарай, 12 серпня 2006 р.
Каже один з керівників Меджлісу Рефат Чубаров: “У мене немає сумнівів, що однією з причин подібної активізації проросійських сил – це намір їхніх лідерів продемонструвати Януковичу, що не погоджуються з ним”.

Тим часом один з лідерів Російської громади Криму, депутат кримського парламенту Олег Родивілов, який, як повідомляють мас-медіа, брав активну участі у суботніх подіях, у понеділок спростовував повідомлення свою причетність до нападу і, взагалі, причетність його і однодумців з “Російської громади Криму” до радикалізму чи ксенофобії. За його словами, він просто пішов подивитися, що ж відбувалося біля Азізлеру: “Я ні в кого не знайшов закликів, які б ображали честь і гідність будь-якого етносу чи закликів до радикальних дій з повалення конституційних органів влади, інших неправових дій”.
XS
SM
MD
LG