Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильці Придніпров'я: краще їхати на Фукусіму, ніж злидарювати в Україні


Пам'ятник Чорнобилю в Дніпропетровську
Пам'ятник Чорнобилю в Дніпропетровську

Дніпропетровськ – Чорнобильці Дніпропетровщини заявляють про готовність їхати до Японії, ліквідовувати наслідки аварії на «Фукусімі-1», якщо держава не зверне увагу на їхні проблеми. Про це заявили декілька десятків активістів із Нікопольського міського осередку Всеукраїнської організації «Союз Чорнобиль». Один із ліквідаторів навіть оголосив про намір вчинити акт самоспалення. Від української влади, кажуть чорнобильці, чекати допомоги немає сил.

Юрій Бабенко – мешканець невеликого села у Нікопольському районі. Каже, що під час ліквідації аварії на ЧАЕС набув багато хвороб. Роботи у сільській місцевості немає, а кошти на лікування потрібні чималі. Писати заяву на отримання допомоги з сільради чоловік не хоче, каже, не випрошує подачок, а вимагає належного йому за законом. Юрій Бабенко з відчаю вже погрожував вчинити акт самоспалення. Наразі ж розшукав в інтернеті французьку фірму, яка пропонує працевлаштування на Фукусімі. Небезпека не лякає, принизливіше бідувати в Україні, каже Бабенко.

«Я не хочу бути на утриманні у своїх дітей, у матері. Нам пропонують Японію і пропонують не тисячу чотириста гривень пенсії, яку ми отримуємо в Україні. Я готовий хоч зараз встати і поїхати», – сказав Радіо Свобода Юрій Бабенко.

Чи можна полікуватись за 2,5 гривень на місяць?

Разом із Юрієм Бабенком такі заяви зробили ще кілька десятків чорнобильців Нікопольщини. Проте голова Нікопольської міської громадської організації «Союз Чорнобиль» Володимир Щербина визнає: ніяких офіційних запрошень із Японії не надходило, та й далеко не в усіх ліквідаторів зараз є сили та здоров’я на таку роботу, яку виконували чверть століття тому. Пан Щербина каже: вустами ліквідаторів говорить відчай.

У першому кварталі нинішнього року на медичне обслуговування чорнобильців Нікопольщини з місцевого бюджету пішло тільки 9 тисяч гривень, на кожного припало по 2,5 гривень на місяць. Володимир Щербина зазначає: лікарні нехтують правом чорнобильців на безкоштовне лікування, а соціальні служби – правом на гідну грошову допомогу.

«За законом і за Конституцією, має отримувати інвалід третьої групи 6 мінімальних пенсій, другої – вісім, першої – десять. А у нас же йде розрахунок невідомо як. Користуються не законами, а підзаконними актами, ухваленими Кабміном. Ми судились і вигравали суди, зараз у двох наших ліквідаторів на руках рішення Вищого адміністративного суду України, але віз і нині там», – повідомив Радіо Свобода Володимир Щербина.

«Чорнобильський» закон виконується на 10–15%

У Дніпропетровській обласній організації «Союз Чорнобиль України» закликають владу поставитись серйозно до гучних заяв чорнобильців. Наразі на Дніпропетровщині фінансове забезпечення цієї категорії населення не перевищує 15% від потреби, сказала Радіо Свобода заступник голови об’єднання Ніна Янченко.

«Десь відсотків на 10–15% виконується закон щодо захисту чорнобильців. 36 гривень на рік зараз виділяється на лікування одного постраждалого. Багато хто з наших активістів сказав: японська влада оцінить нашу роботу краще, ніж оцінює українська влада», – зазначила Ніна Янченко.

Тим часом, влада Дніпропетровщини відзвітувала: 25-і роковини Чорнобильської аварії регіон вшанує гідно. У плані заходів зйомки документального фільму про чорнобильців, видання «Книги пам’яті», круглий стіл, фотовиставки. Що ж до матеріальної допомоги, то її отримають не всі. З-понад 25 тисяч чорнобильців області коштів вистачило тільки на кожного п’ятого.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG