Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: На роботу по небезпеку


Київ, 15 серпня 2006 року. Вартість людського життя може бути різною - хтось вимірює його сльозами, хтось фіксує статистику бездушними цифрами, а хтось може навіть вимірювати тоннами вугілля. Коли люди гинуть на виробництвах - саме так часто і відбувається. Приміром, два мільйони тон вугілля коштують п*ять життів. Трагічний випадок на Луганській шахті змушує замислитись - чому ж в Україні настільки низька безпека праці, що за місяць на роботі можуть загинути сто і більше людей? Що можна зробити, аби всі працівники доживали до пенсії і як це забезпечують за кордоном? Про це сьогоднішні Звуки Життя "на роботу по небезпеку" - з Микитою Моісеєвим.

Шахта Суходільська-Східна, на якій в неділю загинуло від вибуху шестеро гірників вже має темну пляму в історії свого існування. У дев*яносто другому внаслідок подібних причин там загинуло дев*яносто гірників. Власне, для експертів і ця трагедія була частково прогнозованою - адже висока температура може стати каталізатором для вивільнення метану. Шість шахт на Луганщині навіть тимчасово закрили - однак Суходільській-Східній не пощастило - каже кореспондент Радіо Свобода у Луганську Василь Соколенко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

За минулий тиждень на українських підприємствах загинуло двадцять сім робітників. Найбільше трагічних випадків на виробництві сталося у Луганській і Київській областях, зазначає Костянтин Мороз з Міністерства з надзвичайних ситуацій.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Минулого року на підприємствах Дніпропетровщини травми одержали майже дві тисячі робітників, і більше сотні загинули. Основні причини нещасть - це порушення техніки безпеки і застаріле устаткування, каже дніпропетровська кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська. У випадках же травматизму зі смертельними наслідками винних знайти особливо важко.

Аудіозапис програми. Третій випуск: В теорії - робітникі самі б могли вимагати від працедавців гідних умов праці та безпечного інстременту. Однак на практиці все виглядає не так обнадійливо - адже за спиною кожного працівника як правило на черзі стоять кілька безробітніх каже презиеднт спілки орендарів і підприємців Віктор Хмільовський Деякі піприємці вважають за доречніше платити штрафи замість того щоб покращити умови праці і оплату своїх працівників; лише за півроку департамент промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду ЕмЕнЕс виявив на підприємствах майже мільйон чотириста тисяч порушень нормативних актів про охорону праці. Вячеслав Плєтньов - один з керівників цього департаменту, каже, що цей державний інститут - чи не єдиний засіб впливу на роботодавців.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG