Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація в Криму стабілізувалася


Володимир Притула Сімферополь, 15 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Ситуація в Криму після конфлікту у Бахчисараї – стабілізується. Сьогодні нарешті розпочався демонтаж і вивезення торгового обладнання з ринку, розташованого на місці старого мусульманського кладовища. Проте, як відзначають місцеві спостерігачі, владі вдалося розв’язати лише один локальний конфлікт, та й то лише після його загострення. А подібних конфліктів з етнічним забарвленням у Криму десятки, якщо не сотні.

Сьогодні зранку на виконання протоколу, що в неділю підписали лідери Меджлісу, керівники автономії, Бахчисарая і силових структур Криму та власники ринку, вивезли перші 5 контейнерів. Загалом ліквідація “ринку на кістках” має завершитися до 12 вересня. Але кримські політологи кажуть, що кримську владу чекають ще багато подібних критичних ситуацій, оскільки вона не навчилася системно вирішувати етно-політичні проблеми регіону, зокрема кримськотатарську.

Каже політолог, керівник Інформаційно-аналітичного центру Верховної Ради Криму Олександр Форманчук:

“Щоб не допускати у майбутньому ситуацій, як у Бахчисараї, кримській владі слід навчитися працювати з вирішення кримськотатарської проблеми постійно і послідовно, а не використовувати кримськотатарську карту як політичний ресурс у ситуації – вигідно чи не вигідно, вибори чи не вибори”.

Кримський політолог і політтехнолог Андрій Іванець теж каже про необхідність вироблення і впровадження дієвих механізмів вирішення проблем репатріантів. Водночас він звертає увагу на зростання рівня ксенофобії у кримському суспільстві: “Ксенофобія зростає з обох боків. Тому влада має підтримувати різні програми на її подолання, на виховання толерантності у кримському суспільстві”.

Його колега, аналітик і журналіст Микола Семена тим часом піднімає тему зростання радикалізму і радикальних організацій у Криму:

“Події у Бахчисараї за участі бойовиків з організації “Прорив” насправді були актом тероризму – проти чинного прем’єра, проти кримської автономії і проти кримськотатарського народу”.

Андрій Іванець каже, що відповідні структури мають звернути на це свою увагу:

“Держава має відреагувати на загрозу радикалізму в Криму адекватно, але рішуче”.
XS
SM
MD
LG