Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Почому школяр?


Київ, 16 серпня 2006 року.

Як завжди непомітно та стрімко минає літо - найулюбленіша для більшості (особливо школярів) пора року - і рівно за півмісяця завершаться канікули. Це додає клопотів не лише самим школярам, а й їхнім батькам – одягнутися та “укомплектуватися” до школи для багатьох влітає у копійчину. Зараз у розпалі шкільні базари, що і почому пропонують на них торгівці? Чи подорожчала шкільна форма, підручники із зошитами, ручки з олівцями? Про це – сьогоднішні “Звуки життя” “Почому школяр?”. З вами – Олександр Лащенко.

В українських містах шкільні базари шукати зараз не доводиться. Наприклад, у Києві вони розкинулися у кожному районі – і у центрі, і на околицях. Кореспондентка “Звуків життя” Наталка Коваленко відвідала сьогодні місце традиційного шкільного ярмарку – прямо перед ЦУМом. Товарів тут вистачає – від олівців та зошитів за 90 копійок до учнівських рюкзаків за дві сотні гривень. А вартість шкільної форми на базарах Києва зросла, порівняно з торішніми цінами, на 40-50 гривень.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Підприємства, що торгують шкільною продукцією, часто працюють із порушеннями - констатує заступник голови Держкомітету технічного регулювання і споживчої політики Сергій Черепков. За його даними, комітет перевірив товари у п’яти підприємств. Як виявилося, співвідношення “якісна продукція і брак” - фіфті-фіфті.

Якщо раптом при купівлі шкільного приладдя ви виявили брак - держава рекомендує звертатись до регіональних центрів захисту прав споживачів або у Держспоживстандарт, який розташований у Києві за адресою Горького, 174.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У Сполучених Штатах проблеми з вибором шкільного одягу та учнівського приладдя немає, там перед початком кожного навчального року в магазинах відбувається справжній бум. Розповідає кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Дискусії про те, варто чи не варто відмовлятися від шкільної форми тривають в Україні вже майже 20 років. Ревнителі традицій наголошують, що це дисциплінує дітей. До того ж, заможні батьки можуть побалувати своїм чад красивими, модними піджаками або сукнями, а у незаможні – ні. А противники стандартного одягу наполягають, що у цьому вбранні учні перетворюються на сіру масу.

Ольга Сумська виховує двох доньок. У старшої дочки попереду – 11-й, останній клас. Як запевняє мати, її старшокласниця стосовно шкільного одягу дослухається до вимог вчителів, але все одно модницею залишається.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG