Доступність посилання

ТОП новини

Що реально відбувається на ринку автострахування в Україні


Оксана Гребіневич Прибутки автостраховиків скоротились, а виплати по відшкодуванню збільшились майже в 13 разів. Такі вражаючі результати роботи страховиків з обов’язкового страхування цивільної відповідальності водіїв оприлюднило Моторне (транспортне) страхове бюро України. Однак, чимало українських автовласників здивувалися б, почувши про такий звитяжний захист їхніх інтересів.

Обов’язкове страхування цивільної відповідальності водіїв або в народі просто “автоцивілка” поширене в багатьох країнах. В Україні воно має “підмочену” репутацію. Причина – невисокий відсоток виплат у 2005 році, після того як страхування автовідповідальності стало обов’язковим, - стверджують фахівці. За офіційними даними інша тенденція намітилась у 2006 році. Результати роботи автостраховиків за перші півріччя 2005 і шостого років порівнює прес секретар Моторного бюро Антон Авдєєв:

“Зібрано премій страховиками було менше на 13 мільйонів гривень, це 4,8 відсотки. Виплачено відшкодувань було в 13 разів більше в 2006 році і різниця складає 43 мільйони гривень. І кількість виданих полісів у 2006 році на 13 тисяч полісів більше ніж за той самий період у січні червні 2005 році.”

Але більшість цих полісів мають короткий термін дії – лише 15 днів. Водії їх купують для того, щоб пройти технічний огляд. Тому із 6 мільйонів автовласників, за словами експертів, страхуються лише 15-20 відсотків. Нехіть водіїв до послуг автострахування викликана ще й складністю процесу отримання відшкодування. Щоправда, тут велика частка провини припадає на самих автовласників. Вони далеко не завжди уважні з паперами, які підписують. Людина не ознайомлюється вповні з умовами договору страхування, а потім виявляється неспроможною правильно оформити всі документи необхідні для відшкодування збитків. На що саме треба звернути увагу автолюбителям при укладанні договору авто страхування? Порада голови правління страхової компанії “Партнер” Олександр Бондар:

“Перше – умови виплати страхового відшкодування, збитку. При виникненні збитку якусь певну частину страхова компанія не відшкодовує, а це повинен робити сам власник автомобіля. Друге – на яку територію розповсюджується договір страхування. Чи діє він на території тих держав, куди планує подорожувати клієнт. Третє - які документи повинен надавати клієнт при настанні страхового випадку. І найголовніше – що він повинен робити, куди він повинен телефонувати, куди надавати заяви про настання страхового випадку і у якому випадку він повинен викликати ДАЇ, а в якому випадку він не повинен викликати ДАЇ.”

Тож насамперед, треба поцікавитися репутацією фірми, де купується страховий поліс. І старанно вивчити умови, на яких ви купуєте поліс. Адже йдеться про чималі для пересічної родини кошти
XS
SM
MD
LG