Доступність посилання

ТОП новини

Рівень добробуту у світі: Україна – на рівні В’єтнаму й Румунії


Нью-Йорк – Населення лише 19 країн світу (з-поміж 124 держав) вважає своє життя «процвітаючим». Це результат глобального дослідження, здійсненого торік американським соціологічним інститутом Геллапа. У решті опитуваних країн більшість людей оцінююють власне існування двома каатегоріями – від «пересічно важкого» до «животіння». В Україні до категорії «процвітаючих» себе відносить 16 відсотків населення республіки.

Таблицю складали за принципом соціологічної драбини з 10 щаблями.

Запитували: на якому щаблі ви себе бачите? Якщо нагорі (від сьомого щабля й вище) – це «процвітання», посередині – «пересічно важке» життя і внизу – «животіння».

І ось яка вийшла картина.

В Україні назагал відносно непогано, оскільки країна посідає 36-е місце зі 124 країн.

За статистичними підрахунками, 16 відсотків населення України задоволені життям і «процвітають». У цьому сенсі Україна стоїть на рівні В’єтнаму, Туреччини й Румунії. Це ліпше, ніж Південна Африка, Узбекистан, Лівія, Португалія, Киргизстан, Туніс і Угорщина – там по 14 відсотків задоволених.

Одначе, населення України бідніше від Хорватії, Росії та Еквадору, де по 24 відсотки «процвітаючих». Ці три країни очолюють список 67 країн, що входять до умовної категорії «пересічно важкого» життя.

Країни з життям на рівні «животіння»

Справжні злидні превалюють там, де «процвітає» не більше за 12 відсотків населення. До цієї (підкреслимо – умовної) категорії «животіння» соціологи відносять 38 країн, починаючи від Ємену, Китаю, Афганістану, Вірменії та Єгипту: там по 12 відсотків задоволених життям. Трохи нижче на щаблях драбини бачимо Грузію, Азербайджан і Македонію – з 10 відсотками «процвітаючих».

У категорії «тих, хто животіє» – Таджикистан, Камбоджа, Камерун, Судан, Зімбабве, Уганда і, нарешті, Чад – з 1 відсотком задоволених життям. Причому найближчими роками опитувані не сподіваються на поліпшення долі.

Що ж до місця нагорі драбини благополуччя, то там 19 країн, де більшість населення вважає своє життя «процвітаючим». У Данії таких 72 відсотки, далі йдуть Швеція, Канада, Австралія – 65 відсотків, Фінляндія – 64, Ізраїль – 63, Сполучені Штати – 59 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG