Доступність посилання

ТОП новини

Мрії п’ятнадцятирічних: експериментувати, відроджувати, творити!


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 16 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua). «Я — ровесник Незалежності України» — так називався конкурс інноваційних проектів, розроблених дітьми, який відбувся на Дніпропетровщині. Символом цього творчого змагання стало число 15— сам конкурс був приурочений до 15-річчя Незалежності України, участь у ньому брали виключно 15-річні хлопчики та дівчатка, до фіналу, за рішенням журі, потрапили 15- кращих робіт. У своїх розробках майже двом тисячам юних раціоналізаторів вдалося охопити найрізноманітніші напрямки — економіка, екологія, енергозбереження, «зелений туризм», відродження історичних пам’яток.

П’ятнадцятирічні дніпропетровці, учаcники конкурсу «Я — ровесник Незалежності України», знають все — як ефективно спланувати обласний бюджет, як налагодити роботу Фонду допомоги сиротам, як насадити «Парк дитячої мрії», і навіть — як вирішити проблему з дорожнечею електрики та газу.

Борис Григор’єв.
Дев’ятикласник із Дніпропетровська Борис Григор’єв — автор проекту використання сонячної енергії для обігріву житлових будинків. Про існування спеціальних колекторів, здатних накопичувати енергію Сонця і перетворювати її на тепло в квартирах, хлопець дізнався з Інтернету. Далі — кропіткі підрахунки, і результат — ідея спробувати прилад на одній із багатоповерхівок в обласному центрі. Борис каже, що витрачені на його придбання понад 100 тисяч гривень повернуться швидко — за три з половиною роки. Далі експеримент можна буде провадити в інших містах області. Борис Григор’єв:

«Дніпропетровська область має достатньо вигідне географічне положення для застосування сонячних колекторів. Я пропоную пілотний проект забезпечення гарячою водою 14-типоверхового будинку на 126 квартир —для перевірки життєздатності проекту за найнесприятливіших умов втілення, а саме — висока густина населення».

Говорив Борис Григорєв, 15-річний автор проекту використання сонячної енергії для опалення міських багатоповерхівок.

У його сільської ровесниці Надія Бродяк із села Ганнівка на Дніпропетровщині інша мрія — відродити у своєму агроформуванні колись потужний тваринний комплекс. Дівчина переконана: якщо зараз держава виділить кошти
Надія Бродяк.
(© RadioSvoboda.Ua)
на відбудову занедбаної ферми і закупівлю хоча б невеликого поголів’я худоби, вже взимку місцеві тваринники будуть з прибутком, і люди не сидітимуть без роботи.

«У мене працювала там мама, на фермі, бабуся працювала там. Взагалі ферма — це було найголовніше, це була робота для всіх. Зараз там залишились тільки стіни, і все — розібрали».

Розповіла «Радіо Свобода» 15-річна Надія Бродяк, що живе у селі Ганнівка на Дніпропетровщині. А Надійчина ровесниця із Дніпропетровська, Олена Чернишова, переймається долею міських «зелених зон». У лівобережній частині мегаполісу, який задихається від трубного диму та тисняви, вона пропонує насадити «Парк дитячої мрії»

«В густонаселених житлових масивах «Фрунзенський» та «Лівобережний» немає жодного централізованого дитячого закладу. До складу комплексу «Парк дитячої мрії» повинні входити атракціони, літній театр, басейн».

Олена Черникова.
Сказала дніпропетровчанка Олена Черникова, одна із 15-ти фіналістів обласного конкурсу дитячих проектів «Я — ровесник Незалежності України».

Проекти, подібні до Олениного, запевняють обласні чиновники, мають право на втілення. Однак бюджетних грошей на всі не вистачить, тому оберуть тільки один, найкращий. Та це не головне, — каже один із найактивніших борців за Незалежність України в Дніпропетровську, а нині — начальник обласного управління культури Іван Шулик:

«15-річні дівчатка й хлопчики дивують своєю здатністю мислити категоріями громади. Я як представник того покоління, яке активно здобувало Незалежність, я можу бити тільки щасливим, коли я бачу — це виростають патріоти».
XS
SM
MD
LG