Доступність посилання

ТОП новини

“Україна у нас єдина” – Всесвітній Форум українців.


Богдана Костюк Київ, 18 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - За кілька годин у Національному палаці мистецтв “Україна” у Києві розпочнеться 4-тий Всесвітній Форум українців. За попередніми даними українського уряду, це буде найбільша за чисельністю і представництвом зустріч світового українства. Чого чекати від нинішнього Форуму, які його “родзинки” та несподіванки.

Ініціатором проведення подібних зібрань виступила Українська всесвітня координаційна рада. ЇЇ нинішній голова – відомий правозахисник, публіцист Левко Лук’яненко вважає, що головним завданням нинішнього Форуму є вироблення стратегії співпраці “материкової України” з діаспорою. Адже гасло зустрічей світового українства “Україна у нас одна!” залишається актуальним.

Учасники і гості нинішнього Форуму працюватимуть на пленарних засіданнях і у форматі “круглого столу”, досліджуючи питання розвитку громадянського суспільства в Україні, мовно-культурної політики, тощо. Окремо для розгляду виносяться проблеми так званої “четвертої хвилі” української трудової еміграції і нові данні щодо Голодомору 1932 – 33 років. В Українському Домі розгортаються виставки, присвячені цій проблематиці, - повідомила член оргкомітету з підготовки Форуму – заступниця міністра культури України Ольга Костенко:

“МЗС України буде організована виставка, присвячена Голодомору. ЦЕ виставка з колекції пана Моргана – відомого колекціонера і політичного діяча, який протягом свого життя збирав предмети мистецтва, присвячені проблемі Голодомору в Україні”.

До “родзинок” Форуму його виконавчий директор – режисер Сергій Проскурня зараховує концерти і сценічні дійства, які уперше стануть не культурно-розважальною програмою для гостей зібрання, а складовою дійства:

“Емоція і певний мистецький, духовний супровід дискусій (Форуму), пленарних і секційних засідань має глибокий зміст. Тому що українське мистецтво та українська культура у найтяжчі для України роки залишалися тим духовним джерелом, завдяки якому багато українців у світі зберегли свою ідентифікацію”.

Отже, у рамках Форуму відбудуться: заключний концерт Всесвітнього фестивалю “Український спів у світі”; концерт українських майстрів класичної музики – “зірок” світової сцени за участю Вікторії Лук’янець, Валентини Блащук, Руслана Кадирова, Андрія Шкургана та інших митців. А у день закриття Форуму – у неділю – на Співочому полі виконавці української альтернативної і рок музики проведуть концерт під назвою “Спільна дія”. Один з її ініціаторів – лідер гурту “Тартак” Сашко Положинський сподівається, що цим музичним дійством Україна покаже світові, що вона була, є і буде.
XS
SM
MD
LG