Доступність посилання

ТОП новини

Мцхета – духовна столиця Грузії


Марія Щур Мцхета-Прага, 16 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Це місто є не лише першою і духовною столицею Грузії. Для грузинів воно є другим Єрусалимом. Звідси у четвертому столітті християнство поширилося теренами стародавньої країни Картлі, яку греки звали Іберією, і назавжди визначило культуру цього краю. До Мцхети, що нині є світовою пам’яткою під охороною ЮНЕСКО, наша нова подорож Грузією.

Півгодини їзди від Тбілісі, і ви потрапляєте до святая-святих для кожного грузина, міста Мцхета. Фотографії із Мцхети зберігаються у кожному грузинському домі. Сюди в першу чергу везуть вони своїх гостей. Бо тут до п’ятого століття була перша столиця Грузії. Сюди з Єрусалима з посланням від діви Марії та з врученим нею ж хрестом з виноградної лози прибула родичка Георгія Побідоносця свята рівноапостольна Ніно, якій належало охрестити Грузію.

Арагві та Мткварі (Кура) зливаються біля Мцхети
Ще перш, ніж спуститися до міста, що лежить у мальовничій долині, де об’єднують свої води ріки Араґві і Мткварі, яку росіяни, а за ними всі інші знають як Куру, свята Ніно, на знак серйозності своїх намірів, поставила хрест. Церква Хреста, грузинською Джварі, збереглася на цьому місті із VI століття, і також охороняється ЮНЕСКО, як і монастир, над яким вона височіє.

Чудеса, що їх вміла робити свята, переконали спочатку дещо скептичних грузинських правителів, царя Мір’яна та його дружину Нану, і вони хрестилися разом зі своїм народом. Коли ж вони вирішили збудувати перший християнський храм, робітники ніяк не могли зрубати одного дерева для колони у цьому храмі. Прийшла свята Ніно, помолилася, і обрубане дерево знову зацвіло. Виявилося, що воно росло на місці, де був похований Хітон Господній, який один грузинський єврей приніс сюди з Єрусалима після розп’яття Христа. На місці цього чуда нині стоїть найважливіший грузинський храм – Светіцховелі, що означає «животворящий стовп».

Джварі, VI ст
Впродовж століть тут був центр Грузинської Православної Церкви. Тут, у величному соборі Дванадцяти Апостолів, збудованому в одинадцятому столітті на місці тієї першої церкви, коронували і ховали грузинських царів. Ярусами піднімаються вгору гостроверхі бані храму. Під яскравими променями грузинського сонця змінює колір каміння, з якого збудовано церкву.

Поволі грузинська святиня починає притягати не лише самих грузинів. Біля церкви Хреста, Джварі, мені довелося зустріти польських і німецьких туристів. Продавці сувенірів біля Светіцховелі намагалися говорити і по-англійськи. Не виключно, що після моїх відвідин, і вас вони привітають українським «добридень» на грузинський манер.
XS
SM
MD
LG