Доступність посилання

ТОП новини

Українки дедалі частіше народжують на сході Польщі, а польські лікарні нарікають на борги.


Єва Поштар Варшава, 18 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Дедалі більше українок вирушають на схід Польщі, щоб там народжувати дітей. Другий бік медалі такий, що польські лікарні, яким держава повертає гроші за кожного застрахованого пацієнта із Польщі, після таких візитів жінок із України, часто-густо залишаються з несплаченими боргами. Це явище охрестили в Польщі "родильним туризмом".

Польська преса наводить слова українок, які вирішили народжувати дітей у Польщі. Вони говорять про погані умови в українських лікарнях і те, що лікарям треба давати за роди хабарі у розмірі 300 (трьохсот) доларів. Українсько-польський договір про розрахунки за лікування втратив чинність ще два роки тому. Це означає, що пацієнти з України повинні платити за перебування у польській лікарні. Повинні. Але платять далеко не всі. Про родильний туризм у польських лікарнях розповів Радіо Свобода Петро Міхась, представник клініки в Перемишлі:

"Багато українок приїздять до нас народжувати дітей. Через це маємо різні проблеми. Деякі українці після родів платять за послуги. Інші приїжджають до нас у Польщу, їх приймають в лікарню як екстрений випадок, і народжують. Потім виявляється, що нікому за це платити. Такі кошти українцям не під силу."

Петро Міхась говорить, що серйозніші проблеми для лікарні починаються тоді, коли дитина народжується зарано, або хворіє. Наприклад, перемишльські медики піклуються про немовля з України, яке понад 70 днів підключене до спеціальної апаратури. Рахунок за це вже становить кільканадцять тисяч євро. І не знати кому за це платити.

"Родильний туризм" призводить до різкого збільшення заборгованості лікарень. Директори клінік із Любліна, Ряшева і Перемишля звернулися до Міністерства охорони здоров''я у Варшаві допомогти розв"язати цю проблему. Речник міністерства Павло Тжцінський в розмові із Радіо Свобода пояснює ситуацію:

"До Міністра охорони здоров''я надходили такі повідомлення. Наскільки я знаю, польсько- український договір перервали через те, що українська сторона почала вимагати від наших громадян при в''їзді в Україну оплати за медичне страхування. Через це Польща відповіла зривом цього договору."

Виглядає, що лікування українських громадян у Польщі - це Гордіїв вузол. І здається, що ця справа не буде швидко вирішена. У варшавському Міністерстві охорони здоров"я кажуть, що відповідні відомства України та Польщі не планують переговорів на цю тему. Тобто, лікарні на українсько- польському прикордонні надалі залишаються самі з цією проблемою.
XS
SM
MD
LG