Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську розпочала роботу виставка юних майстрів “петриківки”.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 18 серпня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровську, в Художньому музеї, сьогодні розпочала роботу виставка дитячих робіт «Петриківське диво». Ця експозиція приурочена до 15-ої річниці Незалежності України і налічує більше сотні творів, виконаних 15-річними майстрами петриківського розпису та витинанки з різних куточків області.

Петриківський розпис.
Дитячі роботи на виставку відбирали ретельно — із представлених понад півтисячі творів двохсот авторів до експозиції потрапила тільки п’ята частина. Серед дітей, чиї мальовки і витинанки мали честь скласти «Петриківське диво», — учні як сільських, так і міських шкіл, де мистецтво петриківського розпису теж намагаються популяризувати.

Під керівництвом наставників — майстрів декоративного розпису — юні художники розвивають свої здібності. Від них переймають і секрети ремесла, і знання про символіку того чи іншого елементу. У фарбу додають жовток сирого яйця — щоб блищала і здавалась об’ємнішою. Пелюстки квітів зазвичай виписують щіточками різної товщини — з білячої шерсті, а якщо немає — то з котячої. А кетяги калини малюють просто пальцями — занурюють подушечки в червону барву і «відтискають» на папері ягідки. Легко і дуже гарно.

Кожен орнамент має своє значення. Одна із авторок виставки, Юля Горобець, в основному малює квіти й птахів.

«Птахи на кущеві з квітами» — цю роботу я можу порівняти з незалежною Україною. Як птахи — вони вільні і не залежні, так і Україна — вона вільна і незалежна. Квіти — тому що Україна повинна квітнути різними кольорами».

Організатори виставки прагнули підтримати юних учасників «Петриківського дива». Кращі дитячі твори увійшли до каталогу «Малюють діти Дніпропетровщини — його уклав і видав напередодні 15-ої річниці Незалежності дитячий кіноцентр «Веснянка». Говорить керівник кіноцентру, художник Марлен Матус:

«Народність у розумінні дітей є, і було б добре всім нам, дорослим, зберегти це почуття. Коли дитина розуміє дихання рідної землі, щоб це мистецтво залишалось таким же чистим і світлим, як джерело».

А витоки у петриківського розпису, вважають науковці, десь глибоко, у сивині тисячоліть, аж у часах трипільської культури. З покоління в покоління на Придніпров’ї передається і технологія декоративного малювання, і його своєрідна азбука, знаючи яку можна не тільки споглядати, а й розуміти.
XS
SM
MD
LG