Доступність посилання

ТОП новини

Латвійський депутат радить Україні захищати свої інтереси


Рига – Депутат Саейми (парламенту) Латвії, керівник комісії з мандатів, етики і заяв Віталій Орлов відвідав Західну Україну на запрошення почесного консула Латвії у Львові, де зустрівся з депутатами Львівської та Тернопільської міських рад, службовцями, науковцями та студентами. Своїми враженнями від відвідин латвійський депутат поділився з Радіо Свобода.

Віталій Орлов вважає, що Латвія і Західна Україна мають багато спільного в історії, зокрема, схожий погляд на події 1939–1940 років у зв’язку зі введенням радянських військ.

«У перебігу Другої світової війни частина українців, як і латишів, була по різні боки фронтів. Це нас об’єднує, і тому мені здається, що в України, як і у нас, є свій шлях розвитку. Зокрема, можливо, нам слід би було обрати «іспанській варіант», підвести рису й історичні суперечки залишити історикам. Безумовно, жоден із нас не відмовиться від своїх дідів, бо вони виконували свій обов’язок. Але слід дивитися у майбутнє, бо ми будуємо нову Латвію й нову Україну», – зауважив депутат.

На думку латвійського парламентаря, нині Україна багато у чому повторює шлях Латвії, зокрема, у відносинах із російським газовим монополістом.

Не повторювати латвійських помилок

«Можу cказати, що ми припустилися помилки, віддавши «Газпромові» на приватизацію «Латвіяс ґазе», а також Інчукалнське газосховище. А зараз у нас недостатньо аргументів у переговорах із «Газпромом». Я розумію, що росіяни хочуть отримати й «Нафтогаз». Їхнє бажання зрозуміле, але й Україна повинна розуміти на що вона йде, думати про власні інтереси» – каже Віталій Орлов.

Латвія хотіла скоріше приєднатися до ЄС і тому допустила окремі помилки у перебігу переговорів про вступ. Латвійський депутат радить Україні взяти до уваги негативний досвід Латвії при вступі до Євросоюзу і краще захищати свої інтереси.

«Ми дуже поспішали, можливо, це було бажання приєднатися до нового союзу, відірватися від східного сусіда, й тому ми не захищали власних інтересів. Я завжди наводжу приклад із медикаментами. Литва взяла перехідний період і три роки могла торгувати і східними, і західними медикаментами. Окремі ж латвійські чиновники у протоколі про вступ до ЄС підписали, що ми з 1 травня 2004 року торгуємо лише західними ліками. Але ціна в українського корвалолу і німецького валокордину з однаковою хімічною формулою є різною», – зазначив депутат.

Краще українські іммігранти

Віталій Орлов зауважив Радіо Свобода, що зараз у Латвії відчувається брак кваліфікованої робочої сили і вона зацікавлена в українських іммігрантах.

З огляду на це постає питання про взаємне визнання дипломів між Україною та Латвією. Латвійський депутат після візиту до Львова започаткував дискусію з цього питання у міністерстві освіти Латвії.

«Якщо говорити про якийсь запланований експорт робочої сили, то, безумовно, Україну я розглядаю як одну з країн, із якої до нас могли б приїхати молоді люди, і взаємне визнання дипломів їм би допомогло. А ми таким чином зможемо отримати людей, близьких нам за ментальністю та віросповіданням», – сказав депутат.

Віталій Орлов має намір приїхати до Львова на Чемпіонат світу з футболу у 2012 році і сподівається, що до того часу дільниця транзитної дороги, яка з’єднує львівський регіон із Польщею, буде відремонтована. Наразі депутат також актуалізує питання про відкриття латвійською авіакомпанією AirBaltic нового рейсу Рига – Львів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG