Доступність посилання

ТОП новини

Червоний прапор можуть прирівняти до державного


Київ – Сьогодні Верховна Рада може офіційно повернути в Україну радянську символіку. Депутати мають розглянути законопроект, який передбачає офіційне використання червоного Прапора Перемоги поруч із державним під час урочистостей, присвячених Великій вітчизняній війні. Представники опозиції вважають використання радянської символіки неприйнятним.

Законопроект «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років (щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги)» розробили представники трьох фракцій парламентської більшості: Партії регіонів, Компартії та Народної партії.

Згідно з законопроектом, червоний Прапор Перемоги має використовуватись під час урочистих заходів, які здійснюються органами влади та місцевого самоврядування у День Перемоги та в інші дні, пов’язані з подіями Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років. Законопроект передбачає вивішування 9 травня Прапора Перемоги на будинках поряд із Державним прапором України.

На цьому наголошує один із авторів законопроекту депута-комуніст Петро Цибенко. За його словами, «у законопроекті чітко написано: поряд із держаною символікою використовується символіка тих часів».

Незадоволеним пропонують замінити державу


Як символ перемоги червоний прапор офіційно використовується в Росії. Депутат-нашоукраїнець Олесь Доній вважає, що саме російський приклад надихає чинну українську владу.

«Ідеологія чинної влади – це російський нацоналізм. Це підтримка російської мови, російської культури і Росії як держави», – зазначає Олесь Доній.

В Україні довкола офіційного використання червоного прапора точаться гострі суперечки. Місцеві органи влади в західноукраїнських областях забороняли його використання. Натомість у південно-східних регіонах, зокрема, в Одесі, місцева влада, навпаки, вирішила на День Перемоги використовувати червоний прапор поруч із державним.

Петро Цибенко стверджує, що органи місцевої влади після ухвалення цього закону не зможуть забороняти використання червоного прапора. «Як ви собі уявляєте, що якась обласна рада не виконує державний закон? – зазначає депутат-комуніст. – Якщо не подобається, то йдіть геть із держави!».

Одеський колорит в загальноукраїнському масштабі


Двоє з авторів законопроекту – одесити. Політолог Володимир Фесенко припускає, що саме приклад одеського мера Олексія Костусєва надихнув представників більшості. На його думку, ініціатива щодо прапора перемоги зумовлена кількома причинами.

«Радянське минуле є для них спільною цінністю, – каже Володимир Фесенко про авторів законопроекту. – По-друге, це загравання з виборцями, особливо старшого віку. По-третє, це своєрідний комплімент Росії».

Згідно з законопроектом, зовнішній вигляд Прапора Перемоги має відповідати виглядові штурмового прапора, який був встановлений 1 травня 1945 року над будівлею рейхстагу в Берліні. З огляду на це Петро Цибенко стверджує, що прапор перемоги і прапор колишнього СРСР не є ідентичними. Проте, чим же вони відрізняються, депутат також не пояснив.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG