Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровська дев’ятикласниця ініціює відродження Кодацької фортеці.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 21 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На Дніпропетровщині хочуть відродити одну із найвизначніших пам’яток української історії доби козацтва — польську твердиню Кодак. Саме ця фортеця, збудована у 17 столітті на березі Дніпра, біля Козацького порогу, мала показати українцям могутність Речі Посполитої, і саме цю фортецю зруйнували запорожці, аби показати польському урядові, хто справжній господар цих земель. Цікаво, що проект відбудови фортеці розробила дев’ятикласниця однієї з дніпропетровських шкіл Тетяна Корнієнко. Ідея вже знайшла підтримку в обласної влади, на черзі — залучення до нього польської сторони.

Місце Кодацької фортеці.
Польська фортеця Кодак, а точніше те, що від неї залишилось, — кілька пам’ятних знаків і трохи каміння, знаходиться на території давнього села Старі Кодаки під Дніпропетровськом. 1635-го року уряд Речі Посполитої почав споруджувати цю твердиню, аби приборкати непокірних запорожців і перешкодити їхньому вільному пересуванню на Подніпров’ї. Та за кілька місяців до завершення будівництва ті ж таки козаки, які мали боятись фортеці, очолювані Іваном Сулимою, зруйнували мури і знищили всю залогу.

Українські історики надають неабиякого значення цій події, — каже дев’ятикласниця Тетяна Корнієнко, авторка ідеї відродження Кодацької фортеці.

“Коли її зруйнували наші запорожські козаки, вони показали всьому польському уряду, що Україна має військо, яке заради добробуту свого народу може зруйнувати всі перешкоди. Тому це — пам’ятка нашого славетного минулого”.

Тетяна вважає, що відбудувавши хоча б кілька мурів цієї пам’ятки, Дніпропетровщина могла б заробляти гроші. Якщо внести відроджений Кодак до туристичних карт — їх приноситимуть охочі до старовини подорожувальники. А ще — тут, на березі Дніпра, звідки відкриваються мальовничі краєвиди, каже Тетяна, можна було б організовувати етнографічні фестивалі, заходи до днів козацької слави. Тетяна знає тут кожен камінчик, отож проводить для мене заочну екскурсію.

“Звідти відкриваються просто неповторні краєвиди, які треба побачити, їх передавати словами, розповісти про них — це ніщо. Там не один пам’ятний знак. Пам’ятний знак був встановлений у 1911-ому році Дмитром Івановичем Яворницьким Богдану Хмельницькому. У 1980-ому році — за війну, за славетні походи козаків. Там є знак, який був встановлений історичним товариством “Пам''ять” на місці козацького кладовища. І я пропоную встановити знак ще один, ескіз якого я надаю в своєму проекті”.

Тетянин проект відродження фортеці розрахований на трохи більше, ніж два роки. А от яку суму в нього потрібно вкласти, дівчина поки що не підраховувала. Якщо до відбудови залучити польську сторону, то українських бюджетних грошей піде не так вже й багато. Говорить авторка проекту Тетяна Корнієнко:

Тетяна Корнієнко.
“Не мільйони, звісно. Якщо підтримає ще й польська сторона, то це не такі вже великі гроші тому що після відбудови цієї фортеці все, що ми затратимо, повернеться у бюджет”.

Обласній владі ідея дев’ятикласниці сподобалась, особливо — те, що стосується поповнення бюджету. Її роботу відзначило журі цьогорічного конкурсу дитячих інноваційних проектів “Я — ровесник Незалежності України”. Та нічого конкретного щодо реалізації Тетяні поки що не обіцяли. Отож попереду у авторки складна і, як вона сподівається, врешті-решт успішна розмова з представниками польської діаспори.

А поки що Кодак — для мешканців Дніпропетровська — це місце недільного пікніка. Погожого вихідного дня із задимленого мегаполісу сюди можна приїхати автобусом — подихати свіжим повітрям, помилуватись з пагорбів дніпровими краєвидами і спробувати відшукати засипані землею й порослі травою залишки минулого.
XS
SM
MD
LG