Доступність посилання

ТОП новини

Директор Бізнес Ради "Україна-ЄС" Джеймс Вілсон: “Ми хочемо покращити відносини між бізнесом та урядами України та Євросоюзу”.


Наталія Вікуліна Брюссель, 21 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сприяти торгівлі між Україною та ЄС, допомагати компаніям та покращувати відносини між урядом і бізнесом – у цьому полягає завдання Бізнес Ради "Україна-ЄС," створеної в лютому цього року з офісами в Брюсселі, Лондоні та Києві. Засновниками нової структури стали компанії з кількох країн ЄС та з України. Відтоді в Україні змінився уряд. Як просуватиметься співпраця бізнесменів з урядом Віктора Януковича? Кореспондентка Радіо Свобода у Брюсселі Наталя Вікуліна на початку розмови запитала про це в одного з директорів Ради Джеймса Вілсона:

- Нині, коли створено новий уряд, я думаю, що ми насамперед допомагатимемо нашим членам заохочувати партнерство між приватними компаніями і владою, аби розвивати головні проекти з інфраструктури. У галузі транспорту, наприклад, ідеться про розвиток автомагістралей, які в країнах ЄС зазвичай будують за допомогою коштів з приватного сектору. Ми сподіваємось, що зможемо заохотити партнерство між громадським сектором і приватним, аби зміцнити позицію України як посередника при постачанні енергії до Європи.

- Які європейські компанії з вашої Ради беруть участь у проектах в Україні?

- Не всі з головних гравців є членами нашої Ради. Однак у галузі енергетики до Ради входить компанія «Сітіан», а в галузі транспорту нашими членами є польський «Кульчік Холдінг» та австрійська «Штрабаг». Ці компанії допомагатимуть нам підтримувати деякі ідеї. Наша Рада підготує доповідь для Єврокомісії, де викладе свою точку зору щодо Зеленої книги з енергетики. У наступні кілька тижнів ми також зробимо деякі рекомендації для Ради міністрів ЄС та уряду України. У цих рекомендаціях ми говоримо про подальші відносини між Євросоюзом та Україною, саміт між якими відбудеться наприкінці жовтня в Гельсінки.

- Ініціатива створити Бізнес-Раду народилася майже рік тому, її підтримав тодішній український прем»єр Юрій Єхануров. Чи може зараз ситуація змінитися?

- Нашою метою є працювати з сьогоднішнім урядом, тож ми очевидно прагнемо підтримувати нашу діяльність з будь-ким, хто є при владі чи в Євросоюзі, чи в Україні. Адже уряди час від часу змінюються. Також представник України при ЄС Роман Шпек і Юрій Єхануров дуже чітко сказали, що Рада має працювати в партнерстві з іншими організаціями. Приміром, це Українська комерційна палата, Європейська Бізнес-Асоціація у Києві. З останньою ми, наприклад, говоримо нині про те, як спільно провести інвестиційний форум, що відбудеться в листопаді в Лондоні.

- Наведіть, будь ласка, конкретний приклад, як ваша Рада допомогла бізнесу України та ЄС.

- Розкажу про випадок, який стався також у Лондоні. Так, ми підтримували члена парламенту Британії Джона Грогана, який вирішив знову розпочати діяльність у британському парламенті групи у зв»язках з Україною. Ми провели прийняття у парламенті, аби підтримати Грогана в цій ініціативі.

- Наскільки посприятиме бізнес-відносинам України та ЄС можливий вступ Києва до Світової організації торгівлі?

- Ясно, що для членів нашої Ради було б дуже цікавим, якби Україна стала повноправним членом СОТ, а це могло б призвести до початку переговорів про угоду щодо вільної торгівлі між Євросоюзом та Україно. Тому що ми досліджуємо всі шляхи, аби зламати будь-які бар»єри в обох напрямках – бар»єри для українських компаній, які хочуть увійти на європейський ринок, і труднощі, з якими стикаються європейські компанії в Україні.
XS
SM
MD
LG