Доступність посилання

ТОП новини

На пороховій.


Тетяна Ярмощук Київ, 21 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На артилерійських складах під Новобогданівкою снаряди вже не вибухають, а пожежу локалізували. Однак щоб загасити усі осередки тління рятувальникам знадобиться кілька днів. А щоби взагалі ліквідувати цю гарячу точку на карті країни – два роки. Тим часом, жителі Новобогданівки вимагають від влади компенсації за руйнації, що спричинили вибухи.

Сьогодні вибухи на новобогданівських артилерійських складах не лунали. Це офіційна інформація. На території Новобогданівської сільради та артилерійських складів ще й досі працюють бригади саперів та пожежників. До гасіння пожежі має долучитися ще й авіація.

Рятувальники заявляють, що новобогданівські склади боєприпасів потрібно повністю ліквідувати. Керівник прес-служби МНС Ігор Кроль далі:

“Ці склади, цю територію треба повністю ліквідувати. Я думаю, що це буде зроблено. Є державна програма, яка розрахована до 2008 року, щодо утилізації цих боєприпасів”.

Наразі, за оцінками експертів, в Україні є близько двох з половиною мільйонів тон зброї, яка підлягає утилізації. На це потрібно в середньому чотири мільярди гривень. До того ж, до категорії “небезпечних” додається щороку щонайменше п’ятдесят тон боєприпасів. Склади зі старими боєприпасами залишилися Україні у спадок від Совєцького Союзу. Про це в інтернв’ю Радіо Свобода заявив виконувач обов’язки керівника прес-служби Міністерства оборони Ігор Халявінський:

“В Радянській армії було багато угрупувань, які дислокувалися на території країн колишнього Варшавського договору. Це група радянських військ в Німеччині, Чехословаччині, Польщі. І коли вони отримали команду залишити свої гарнізони в цих країнах, то керівництво цих країн сказало, “нам вашого добра не треба”, маючи на увазі смертоносні боєприпаси. Найближча країна до кордону з ними була Україна. Сюди все, грубо кажучи, і звалювали. А зараз Україна змушена за Радянський Союз розгрібати всі ці арсенали”.

Голова Атлантичної Ради України Вадим Гречанінов припускає, що вибухи на складах могла спричинити не лише спека:

“Спека спекою, але мені здається, що там є і приватні якісь справи. Від спеки, це звісно може статися, але є якісь межі. Взагалі ці боєприпаси мають витримувати температуру до ста градусів”.

Що крім спеки могло спричинитися до вибухів? В еколога Володимира Березіна, котрий вивчає ситуацію навколо Новобогданівки, своє припущення:

“Вони загрожують довкіллю тим, що є там небезпечні сполуки. Але я представник громадської екологічної організації і хочу сказати, що всі ці боєприпаси загрожують і здоров’ю громадян, оскільки військові ріжуть ці боєприпаси на кольорові метали. Крадіжки у армії продовжуються – це головна небезпека”.

Учора, після припинення вибухів снарядів, відкрили для автотранспорту раніше перекриту ділянку дороги Харків-Сімферополь та відновили рух залізницею через станцію Федорівка.

Тим часом, жителі Новобогданівки вимагають від влади компенсації за зруйновані та пошкоджені оселі. Сьогодні зранку до тамтешньої сільради надійшло понад 500 заяв. Голова ж сільради каже, що наразі немає ані фінансів, ані механізму виплати компенсацій потерпілим.

Новобогданівка потрапляє до стрічок українських топ-новин вже втретє. Попередні пожежі та вибухи на тутешніх артилерійських складах вже траплялися 6 травня 2004-го та 23 липня 2005 року.
XS
SM
MD
LG