Доступність посилання

ТОП новини

Міністр праці Польщі Анна Калята про те, як Польща відкриває ринок сезонних робіт для українців .


Єва Поштар Варшава, 22 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Польщі не вистачає робочих рук для збору врожаю і будівництва. Щоб розв`язати цю проблему, польський уряд вирішив лібералізувати ринок праці для українців. Нову програму розробляє міністерство праці і соціальної політики на чолі з представницею партії "Самооборона" Анною Калятою. Варшавська кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар запросила до розмови міністра Анну Каляту, щоб дізнатися більше про нове розпорядження, яке має відкрити ринок сезонних робіт для громадян України.

Анна Калята
- Ми закінчуємо роботу над новим розпорядженням, імовірно цього тижня цей правовий акт набере чинності. Жодних великих обмежень для робітників із України не існуватиме. Єдине обмеження - те, що громадяни України не зможуть працювати в польського фермера довше ніж три місяці в календарному році. Немає обмежень щодо приїзду якогось конкретного числа українських робітників.

- Пані міністр, як Ви уявляєте собі здійснення цього розпорядження? Чи кожен сам буде шукати собі місце роботи в Польщі, чи цьому допомагатимуть якісь державні структури?

- Не буде однозначних вказівок щодо способу набору робітників. Очевидно, було б добре, якби співпрацювали наші державні відділення працевлаштування та їхні адміністративні відповідники в Україні. Йдеться про обмін бази даних осіб, що бажають працювати в Польщі. Нічого не заважає, щоб особи, які хочуть отримати візу на сезонну роботу в Польщі, отримали такий дозвіл. Ми зі свого боку будемо вказувати на свої потреби щодо робочої сили. Так, щоб українці приїхавши в Польщу, мали гарантовану роботу.

- Сьогодні польська держава також активно бореться з робітниками, які працюють начорно. Влаштовуються рейди на базари, ферми. Працедавців штрафують аж до 1300 євро, а робітників депортують. Чи такі методи будуть припинені після того, як набере чинності закон про сезонну роботу для громадян України?

- Якщо ідеться про справи, які ми вирішуємо в цьому законі, то ситуації, про які Ви говорите, будуть траплятись чимраз рідше. Наші фермери будуть зацікавлені, щоб українці працювали легально, бо це пов''язано з оплатою страхування, відповідними умовами роботи. Я переконана, що цей закон призведе до цього, що явище роботи начорно не буде збільшуватися,він зменшиться.
XS
SM
MD
LG