Доступність посилання

ТОП новини

Сербська преса про Гаазький трибунал і про пенсію для вдови Тіто.


Михайло Рамач Белград, 22 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Основною темою белградської преси є процес над сербами у Мiжнародному трибуналі в Гаазi та доля вдови колишнього лідера Югославії Тіто.

Карла дель Понте, головний прокурор Мiжнародного трибуналу, в понедiлок розкритикувала сербський уряд за те, що він вiдмовляється ув’язнювати колишнього командувача боснiйських сербiв Ратка Младича та ще кiлькох обвинувачених. У Гаазі їх судять за звинуваченнями у причетності до розправи над тисячами боснійських мусульман 11 років тому. Разом з цiєю заявою сербськi газети подають пояснення Антона Нiкiфорова, речника головного прокурора Сербії. Вiн пояснює, що Дель Понте мала на увазi минуле, а не нинiшню ситуацiю. Близька до уряду газета "Політика" до цього додає заяву речника партiї прем’єра Воїслава Коштуницi, котрий каже: "Младича видамо, коли його знайдемо." А незалежна газета "Бліц" надрукувала iнтерв''ю з колишнiм генералом Крстичем, котрий стверджує, що Младича досi не заарештували тому, що вiн мiг би стати небезпечним свiдком. Про що саме мiг би свiдчити обвинувачений – в матерiалi не сказано.

Інша тема в Сербiї – доля вдови колишнього президента Югославії Тiта. Газети на перших шпальтах повiдомляють, що влада призначила їй пенсiю у розмірі 1100 євро на мiсяць. Вже згадана "Політика" це пише пiд заголовком: "Держава сплачує борг Йованки Броз." У матерiалi пояснюється, що панi Броз пiсля смертi чоловiка позбавили всiх прав. Тільки цього року вiдремонтували скромнний будинок, в якому вона мешкає, і тепер дали їй так звану державну пенсiю. Панi Броз – 82 роки. Пiсля смертi Тiта 1980 р. вона перебувала в примусовiй iзоляцiї, а вiдтак у добровiльнiй, пише преса.

А близька до нацiоналiстичної опозицiї газета "Голос громадськості" на першiй сторiнцi вмiстила велику статтю пiд заголовком: "Депутати відпочивають, закони чекають". Справа в тому, що вчора, коли мав бути перший робочий день пiсля вiдпусток, до будинку сербського парламенту прибуло лише троє депутатiв.
XS
SM
MD
LG