Доступність посилання

ТОП новини

Автомобільний салон у Нью-Йорку: акцент на економічності


Нью-Йорк – У Нью-Йорку відкрився щорічний весняний автомобільний салон. Його традиційно вважають одним із найбільших у світі за обсягом і провідним показником останніх тенденцій в автобудуванні.

На трьох поверхах велетенського центру імені Джавица на Одинадцятій Авеню у Мангеттені розміщено понад тисячу машин автобудівних компаній із усіх кінців світу. Красуні – професійні манекенниці та акторки бродвейських театрів – походжають по стендах навколо машин, що виблискують лаком і хромом.

Диктор оголошує безкоштовну лотерею, де можна виграти нову автівку.
Представники компаній розповідають відвідувачам про якості останніх моделей та новинки технології.

Мешканці Нью-Йорка, які приходять сюди як на театральну виставу, можуть провести тут цілий день, але так і не встигнуть побачити все.

Квитки цього року подорожчали – для доррослих 14 доларів, для дітей – 4.

До речі, нову автівку можна придбати на місці, до того ж зі знижкою: залишіть завдаток і вам її доставлять одразу після закриття салону.

Джефф Гарретт, автомобільний оглядач газети New York Times, каже у розмові з кореспондентом Радіо Свобода: «Живучість цієї індустрії вражає, особливо, якщо взяти до уваги обставини останніх років: банкрутства американських компаній, проблеми з якістю, подорожчання пального, яке вже сягнуло понад долар за літр, цунами й землетруси (в Японії). Сподіваюся, що найгірше вже позаду».

Гарретт ставить на одне з перших місць південнокорейську компанію Hyunday – за високу якість, надійність і доступні ціни її автівок. «Ці машини особливо подобаються молодим людям, і це при тому, що батьки їхні чи діди ніколи в житті не чули про цей бренд».

Наголос на економічності

Чільна тенденція в автопромисловості сьогодні – економічність. На нью-йоркському салоні виробники пропонують низку моделей, які спалюють менше 6 літрів бензину на 100 кілометрів пробігу.

Крім того, автобудівники на очах «зеленішають», так би мовити: багато на цьому автосалоні електричних машин і гібридних, які поєднують бензиновий двигун з електродвигуном, від електричної моделі Volt американської компанії «Дженерал Моторз» до гібридного німецького Porsche Spyder.

Японці на цьому салоні показують нову гібридну версію компактної автівки Honda Civic Hybrid з економічністю 5,3 літра на 100 кілометрів пробігу.

Що ж до автівок із традиційними двигунами, то в них використовують вдосконалені системи контролю вихлопних газів, що істотно зменшує викид вуглецю у повітря, яким ми з вами дихаємо.

Найбільше враження на мене й моїх колег-репортерів на виставці справила справді революційна шведська модель Saab-PhoeniХ. У цієї гібридної автівки маленький двигун, 1,6 літра з турбо-підсилювачем і електродвигун із приводом на всі колеса.

І цей всюдихід з завтоматичною трансмісією, уявіть собі, рекордно економічний – 5 літрів на 100 кілометрів.

Вставка триватиме до першого травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG