Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську просто неба — Всеукраїнський симпозіум скульпторів.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 25 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровську триває перший Всеукраїнський пленер художників-монументалістів. Його учасники — митці з різних куточків країни — працюють прямо на Набережній Дніпра, на очах у перехожих. За два тижні роботи усіх 12-ти майстрів будуть готові. Їх мають подарувати містові на 230-річний ювілей, який відзначатимуть у вересні.

Микола Теліженко.
Симпозіум скульпторів просто неба відкритий для відвідувачів. Кожен охочий може поспостерігати, як на рівній поверхні 12-ти кам’яних брил, привезених із Криму, проступають риси майбутніх творів. Наразі пленер, мовою скульпторів, на стадії «нон-фініта», тобто близький до завершення. Підходжу до одного зі скульпторів.

Перепрошую, що відволікаю Вас. Хочеться познайомитись із Вами і з Вашою роботою.

Павлов Юрій Павлович. Скульптор із Дніпропетровська. Це буде русалка. Отут, на цьому місці, було село Половиця, старовинне козацьке село. І тут, в заводях Дніпра, водились русалки.

А якою вона буде, ця русалка, на когось схожа? Може, на Вашу дружину?

«Та ні... А , може, на когось і схожа, я ж не знаю. Ручна робота».

А що це за камінь?

«Із Інкермана, із Криму».

На скільки він важкий в обробці?

«Та нічого…»

«Микола Теліженко, заслужений художник України. Місто Черкаси».

Коротенько розкажіть, будь ласка, про свій твір. Я бачу, що це — скіфська баба?

Юрій Павлов.
«Скіфська баба, але то є інтерпретація по мотивам скіфських баб. Я сподіваюся, це — добрий почин, який буде у Дніпропетровську, тому що серед цієї урбанізації не вистачає душі. Ви знаєте, а скульптури розмовляють і з Дніпром, і з зорями, і з небом. І це дуже здорово. Ми працюємо і вночі, і вдень, дощ, звичайно, трошки перебиває».

Дванадцять робіт. А як вони між собою? Чи будуть вони гармонійно вписуватись?

«Можна бачити Мікеланджело і Рафаеля в одному залі. І вони якось вживаються під одним дахом. Так само під дахом Дніпропетровська будуть стояти сьогодні 12 авторів, на слідуючий рік, можливо, й більше».

Після завершення пленеру, напередодні Дня міста, усі дванадцять робіт встановлять на Набережній Дніпра. Міська влада планує, що галерея скульптур стане місцем зустрічей і відпочинку. А наступного року у Дніпропетровську відбудеться Міжнародний симпозіум скульпторів.
XS
SM
MD
LG