Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: За значний особистий внесок.


Київ, 23 серпня 2006 року. До Дня незалежності України Президент традиційно нагородив “працівників підприємств, установ та організацій”. Віктор Ющенко наділив у різних регіонах десятки відзначених - від “Заслуженого шахтаря України” до “Заслуженого лісівника” та “Заслуженого донора”. Раніше Віктор Андрійович не забув і про футболістів збірної України, що вперше в історії пробилися до чвертьфіналу світового чемпіонату. Серед нагороджених, крім Олега Блохіна та Андрія Шевченка – водії та кухарі гравців, а також завідувач ресторану, де годують київських динамівців. Як же зараз визначають кавалерів орденів та носіїв звань? Чи потрібна сучасній Україні така кількість нагород? Про це – сьогоднішні “Звуки життя” “За значний особистий внесок”. З вами – Олександр Лащенко.

Критики щедрої роздачі орденів, звань, премій стверджують, що часто-густо відзначають не тільки заслужених кавалерів та лауреатів, а й випадкових людей. Торішнє ж рішення Ющенка нагородити “героїню помаранчевої революції” бабу Параску орденом княгині Ольги згадують досі. Деякі скептики сумніваються, чи Ющенко взагалі читає нагородні укази перед підписанням? Віктор Бузало, співробітник Управління нагород та геральдики Секретаріату Президента запевняє, що хаотичності, коли глава держави визначає гідних нагороди, не має.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Народному депутатові, колишньому політв’язню Левку Лук’яненку неодноразово пропонували високі державні нагороди в часи Леоніда Кучми. Однак він відмовлявся, казав, що "з брудних рук" отримувати не буде. Торік Левко Лук’яненко став Героєм України, але засмучений, що потрапив до не зовсім приємної компанії відзначених.

Одна з компанії, про яку казав пан Лук’яненко, Тетяна Засуха – народний депутат, дружина колишнього керівника Київщини. Вона отримала Героя теж у часи Кучми і пишається званням.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Британська система відзнак складається із трьох елементів: почесних титулів, орденів та медалей. Лицарські титули надаються як визнання заслуг людини за великі досягнення або службу, ордени - за специфічні вчинки, медалі дають за мужність, довгу або цінну роботу. Найпочеснішим вважається титул лицаря. Докладніше - кореспондент Радіо Свобода у Лондоні Олекса Семенченко.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Легальні та напівлегальні ринки, місця, на яких можна придбати майже будь-яку відзнаку – від ордена “Трудового Червоного прапора” до медалі “За відвагу” – є практично у кожному великому місті України. Львів – не виняток. Відзнаками торгують тут прямо у центрі міста – на Вернісажі. Кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук відвідала його і дізналася – що та почому? Які відзнаки знівельовані, а за які готові викласти сотні доларів?

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG