Доступність посилання

ТОП новини

Україна переходить на цифрове мовлення


Київ – Місцеві телерадіокомпанії можуть втратити весь свій ефірний час при переході на цифрове мовлення, заявляють медіа-експерти. У регіональних телекомпаній не вистачить коштів на оплату послуг ретранслятора за новими тарифами, наголошують вони. Тим часом у Національній раді з питань телебачення і радіомовлення визнають, що локальні мовці можуть зазнати труднощів, утім, вважають, що їхнє подолання покращить якість телепродукції.

Вже оголошений конкурс на мовлення в цифровій загальнонаціональній ефірній телемережі, а його підсумки мають підбити у серпні цього року, адже альтернативи впровадженню цифрового мовлення не існує, повідомила член Національної ради Оксана Єламанова. Відповідно до міжнародної угоди, за 4 роки припиняється трансляція аналогового сигналу в Україні і сусідніх державах, тому компанії мають подбати про те, щоб здійснити всі організаційні заходи, необхідні для переходу, заявила вона.

«Згідно з Женевською угодою-2006, наша країна має перейти на новий цифровий стандарт до 2015 року, інакше не використані нами частоти можуть бути перерозподілені між державами, що успішніше опановують цю технологію. Всі основні витрати понесуть два учасники ринку: провайдер і мовець», – каже Єлманова.

Цифрове мовлення на стартовому етапі покриє меншу територію, ніж нині аналогове – Мурований

Після проведення конкурсу Національна рада має визначити 28 мовців на загальнонаціональних програмах та по 4 місцевих у кожному з міст, де будуть встановлені цифрові передавачі. У Нацраді вважають, що у регіональних телерадіокомпаній можуть виникнути проблеми із виконанням ліцензійної умови щодо наповнення ефіру власною продукцію 24 години на добу. Утім, у самих телекомпаніях більше переймаються встановленими тарифами, зауважує директор Кіровоградської обласної державної телекомпанії Вадим Мурований.

«Комерційна структура, що займається розбудовою цифрового мовлення, обіцяє покрити 95 відсотків, але у мене немає причин не довіряти своїм технічним працівникам з дуже великим досвідом. Вони кажуть, що цифрове мовлення на стартовому етапі покриє меншу територію, ніж нині аналогове. Ми, звісно, готові, і продукт, особливо останнім часом, серйозно покращили. Інша справа – де ми візьмемо кошти на те, щоб заплатити за передачу нашого сигналу», – наголосив він.

Оголошені тарифи не обґрунтовані – Большакова

Організацією, що розбудовуватиме мережу цифрового мовлення, тобто провайдером, Нацрада визначила компанію «Зеонбуд». Саме вона і встановила тарифи на трансляцію. Щомісяця ця сума може сягати 10 тисяч доларів, що для регіональних телерадіокомпаній може виявитися непосильним навантаженням, зазначила керівник Східноєвропейського інституту проблем медіа Ольга Большакова.

«Тарифи, що оголошені, ніяк не обґрунтовані щодо того, як вони співвідносяться з собівартістю, – каже вона. – Вони викликають великі сумніви, тому що провайдер повідомив, що він орієнтується на ту вартість, яку нині сплачують мовці за аналогове мовлення. Але зараз одна компанія використовує один передавач, а після переходу 8-12 компаній використовуватимуть один передавач, але чомусь сплачуватимуть більше. Ніхто на сьогоднішній момент жодним чином не обґрунтував ці розрахунки».

У Національній раді з питань телебачення і радіомовлення наголошують, що компанія «Зеонбуд» надасть знижку до нових тарифів: до червня 2012 року у розмірі 50 відсотків і до липня 2013 – 25 відсотків. Планується, що вже в 2013 році телекомпанії зможуть відмовитися від своїх аналогових мереж, тому їхні додаткові фінансові витрати будуть мінімізовані.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG