Доступність посилання

ТОП новини

CША та Німеччина не задоволені пропозиціями Ірану щодо відновлення ядерних переговорів.


Сергій Куделя Вашингтон, 24 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Ситуація навколо Ірану загострюється. Шістка світових держав ймовірно відкине останню пропозицію Ірану про відновлення ядерних переговорів. Про це в інтерв’ю агенції Associated Press заявили сьогодні два чільних західних дипломати. За їхніми словами, в іранській пропозиції відстутні будь-які гарантії припинення програми збагачення урану навіть після поновлення переговорів. Водночас саме цього вимагає від Ірану світова спільнота. Згідно з рішенням Ради безпеки ООН, Іран повинен зупинити програму збагачення урану до кінця серпня.

Іран – Іранська армія презентує балістичну ракету середньої дальності Шахаб-3. На трибуні Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад. 22 вересня 2005 р.
Зміст 25 сторінок тексту з іранськими умовами щодо відновлення переговорів, відомі лише вищим посадовцям шести держав світу. Жоден із них поки що не відкинув пропозицію Тегерану. Однак перші коментарі вже свідчать, що Іран не готовий задовольнити ключову вимогу світової спільноти. Про це, зокрема, заявила у середу речниця Білого Дому Дана Періно:

“Ми визнаємо, що Іран вважає свою відповідь серйозною пропозицією і ми розглянемо її. Однак, ця відповідь не містить умови, визначені Радою Безпеки ООН, які вимагають повного і прозорого припинення усіх дій, спрямованих на збагачення та переробку урану. Зараз ми ведемо консультації із іншими членами Ради безпеки щодо наступних кроків”.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель першою з лідерів коаліції шести сьогодні заявила про своє невдоволення пропозицією Тегерана:

“Ми й надалі розглядаємо відповідь Ірану, але з того, що я знаю, ми не можемо бути задоволені. Ми не побачили в іранській пропозиції того, що очікували. Тобто, що Іран припиняє збагачення урану і сідає за стіл переговорів і лише після цього обговорює можливості та шанси”.

Тегеран все ж продовжує наполягати на тому, що його пропозиція містить “позитивні і чіткі” сигнали, щоб розв''язати конфлікт. Водночас, як відзначають аналітики, новий президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад спокійно ставиться до можливості запровадження санкції проти його держави. Адже серед світових держав відсутня єдність щодо жорсткості цих санкцій. Росія та Китай мають значні фінансові інвестиції в енергетичний сектор Ірану і тому не погодяться на повну ізоляцію. А європейські держави занепокоєні подальшим зростанням нафтових цін у випадку загострення протистояння з Іраном.

Сполучені Штати поки займають найжорсткішу позицію щодо санкцій і вимагатимуть їхнього негайного запровадження вже на початку вересня. Президент Буш також опинився під серйозним тиском з боку своїх однопартійців, які обвинувачують Білий дім у применшення загрози з боку Ірану. Оприлюднений вчора звіт комітету у закордонних справах Палати представників США піддав гострій критиці Адмінстрацію Буша та американські розвідувальні служби за недооцінку ядерної програми Ірану. Отже, як очікують оглядачі, вже найближчими днями Білий дім може виступити із низкою жорстких кроків щодо Ірану.
XS
SM
MD
LG