Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про останні події навколо ядерної програми Ірану.


Олекса Семенченко Лондон, 25 серпня 2006 (RadioSvoboda.org) – США мали б скасувати давні санкції проти Ірану й ґарантувати, що не проводитимуть політики зміни режиму в Тегерані, щоб уреґулювати ядерну суперечку між Заходом та Іраном. Європейська преса коментує, що може означати відповідь офіційного Тегерана на вимогу Заходу припинити розробку програми збагачення урану. Подробиці цієї відповіді потрапили до ЗМІ напередодні.

Британська ґазета Guardian пише, що за компроміс у конфлікті навколо ядерної програми Іран вимагає надійніших ґарантій у сфері торгівлі і поставок ядерного палива, точнішого розкладу виконання угод і виразніших обіцянок Заходу щодо безпеки ісламської країни перш ніж вона зможе вирішити, чи заморозити програму збагачення урану й вивчити пропозицію нових стосунків сторін.

Guardian зазначає, що подробиці іранської відповіді розкрили двоє іранських вчених з добрими зв''язками. Зміст відповіді означає, що помірковані в Тегерані здобули важливу перемогу всередині влади й пропонують угоду з ядерного питання. Автори відповіді також заявили: якщо простягнуту оливкову гілку не буде прийнято і Сполучені Штати проведуть санкції проти Ірану через Раду безпеки ООН, то “буде створено сцену для повномасштабної міжнародної кризи”.

Інший британський щоденник, Times, вважає, що часом програти краще, ніж перемогти: “Поразка в Другій світовій війні виявилася на добре Німеччині та Японії. Поразка у В”єтнамі стала благословінням для Америки. Можливо, такі висновки не втішать Джорджа Буша, Тоні Блера та Егуда Ольмерта, які розмірковують над поразкою від Ірану та його союзниці – "Хезболли". Але прості громадяни США, Великої Британії та Ізраїлю мусять спробувати засвоїти кілька конструктивних уроків”. Оглядач часопису Анатоль Калецький вважає, що міжнародна спільнота в конфлікті з Іраном є абсолютно безпорадною, навіть безпораднішою, ніж у випадку з Північною Кореєю. Адже Пхеньян для виживання потребує харчів та пального, а тому піддається тискові з боку Китаю. Тоді як Іран нині купається у нафтодоларах, йому нічого не треба, і він ні від кого економічно не залежить.

Іспанське щоденне видання El Mundo містить інтерв”ю з колишнім міністром закордонних справ СРСР і екс-президентом Грузії Едуардом Шеварднадзе, в якому заторкується й нинішня криза навколо іранської ядерної програми. На питання про те, у що може вилитися останній розвиток у цій справі, пан Шеварднадзе відповів:

“Жодної війни з Іраном не буде. Необхідно, аби Буш та Путін дійшли згоди щодо спільної стратегії. Вони мусять вирішити, яким чином уникнути війни з Іраном, а водночас мати контроль над збагаченням ним урану”.
XS
SM
MD
LG