Доступність посилання

ТОП новини

Хто винен у авіакатастрофі російського лайнера?


Тетяна Ярмощук Київ, 25 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Низка російських ЗМІ звинуватила в авіакатастрофі літака ТУ-154, що розбився на Донеччині, українських диспетчерів, які нібито не надали лайнеру той транспортний коридор, котрий запитував екіпаж. Українське ж міністерство транспорту та зв’язку ці звинувачення відкидає.

Екіпаж ТУ-154, який зазнав катастрофи у небі над Донеччиною, просив в українських диспетчерів транспортний коридор, який би їм дозволив облетіти грозу. Однак диспетчери начебто не дозволили екіпажеві відхилитися на відстань, яку той потребував. Таку інформацію поширила сьогодні низка російських ЗМІ з посиланням на власні джерела та на одного російського заслуженого льотчика. Українське міністерство транспорту й зв’язку, та й дехто з російських експертів, ці звинувачення відкидають.

Міністр транспорту та зв’язку України в інтерв’ю кореспондентці Свободи підтвердив факт звернення російського екіпажу до українських диспетчерів з проханням дозволити відхилення від коридору. І вони, за словами Миколи Рудьковського, зробили усе необхідне.

“В той час, коли пролітав ТУ-154 при заході в зону відповідальності українських диспетчерів, літаків у цій зоні не було. І тому йому надали той коридор, який він запрошував. Він запросив відхилення на 20 кілометрів східніше, при вході в зону відповідальності українських диспетчерів, йому цей коридор надали. Був запит і про проходженні зони біля Донецька. Він знову запросив відхилення на 10 кілометрів західніше. Йому також було цей коридор надано. Кілька разів він міняв висоту. Диспетчери дали таку можливість”.

Російський авіаексперт, льотчик-випробувач Вадім Базилін, виключає можливість, коли б авіадиспетчери не дали екіпажеві необхідний коридор і, тим більше, не забезпечили його потрібною інформацією про погодні умови: “Такого просто не могло бути в природі. Просто не могло. Тобто, всю трасу прострілюють локаторами, по всій висоті і по всій довжині маршруту. І диспетчери завжди повідомляють, і завжди попереджають. Тобто, такого не буває. У жодному випадку зі своєї практики я не пам’ятаю, щоб диспетчер не підказав, де у мене “засвітки”.

Водночас, заступник голови парламентського комітету транспорту та зв’язку Ігор Шкіря в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив, що екіпаж ТУ-154 порушив правила набору висоти:

“Вони пішли на коридор, на який не могли йти. Літак типу ТУ-154 не мав права виходити на висоту 11,5 кілометрів. Можливо був порив вітру, мабуть була “болтанка”, тому літак пішов у штопор”.

Таку версію висуває Ігор Шкіря. Однак, на думку Вадіма Базиліна, це порушення не було критичним, за необхідності літак ТУ-154 міг би піднятися і вище. За словами міністра Рудьковського, експерти розглядають усі можливі причини катастрофи, як природні умови, так і людський фактор. За словами українського міністра, попередні результати можуть стати відомі вже сьогодні.

Російський пасажирський літак ТУ-154 який належав авіакомпанії “Пулково” і прямував з Анапи до Санкт-Петербурга, розбився у вівторок за 45 кілометрів від Донецька. Всі 170 людей, які були на борту лайнера, загинули.
XS
SM
MD
LG