Доступність посилання

ТОП новини

Обама до роковин трагедії вірмен знову уник слова «геноцид»


Президент США Барак Обама в заяві з нагоди роковин масового винищення вірмен наприкінці Першої світової війни в тогочасній турецькій державі, оприлюдненій у суботу, назвав ті події «одним із найбільших злодійств 20-го століття», але не вжив слова «геноцид», як оцінюють їх самі вірмени.

Обама вже третій рік поспіль виголошує такі заяви без слова «геноцид», хоча під час своєї передвиборчої кампанії обіцяв таке визнання.

У відповідь Асамблея вірмен Америки назвала цю заяву «втраченою можливістю».

Багато істориків згодні, що в 1915 році й наступними роками в тодішній турецькій державі, Оттоманській імперії, було свідомо знищено близько 1,5 мільйона місцевих вірмен, що стало першим геноцидом 20-го століття. Така є й позиція вірмен, які домагаються визнання геноциду й від інших держав. Низка країн на різному рівні вже визнала геноцид вірменського народу.

Натомість Туреччина відкидає таке визначення й різко протестує проти будь-якого визнання геноциду вірмен в інших країнах. Зокрема, попередніми роками Анкара різко протестувала, аж до відкликання посла, коли комітети палат Конгресу США схвалювали проекти резолюцій із визнанням геноциду вірмен. Після тиску з боку президентської адміністрації ці проекти жодного разу не потрапляли на голосування всієї палати.
XS
SM
MD
LG