Доступність посилання

ТОП новини

Про справу засудженого кримського видавця і журналіста Володимира Лутьєва.


Володимир Притула Сімферополь, 28 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму з 2002 року тягнеться справа євпаторійського видавця і журналіста Володимира Лутьєва, звинуваченого у замовленні невиконаного вбивства місцевого депутата з неоднозначною репутацією. Минулого місяця суд виніс обвинувачувальний вирок, засудивши колишнього редактора газети “Євпаторійская нєдєля” до 8 років позбавлення волі.

Згідно з вироком Севастопольського апеляційного суду, де протягом трьох років розглядалася справа Володимира Лутьєва, видавець і журналіст засуджений до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд також ухвалив рішення про стягнення з Володимира Лутьєва на користь позивача – колишнього депутата кримського парламенту Миколи Котляревського – компенсації у 100 тисяч гривень.

Володимира Лутьєва заарештували на початку листопада 2002 року за підозрою в організації вбивства тодішнього депутата Верховної Ради Криму, що користувався дуже сумнівною репутацією. 2003-го року після протестів журналістських організацій та Уповноваженої з прав людини, суд звільнив Лутьєва на підписку про невиїзд, однак у травні минулого року його знову взяли під варту. Чимало експертів та юристів заявляли про замовний характер справи, спрямований проти журналіста, який викривав у своїй газеті зловживання правоохоронних органів, місцевої та республіканської влади.

В інтерв’ю Радіо “Свобода” адвокат видавця Віктор Овечкін заявив, що засуджений так і не визнав свою вину, і нинішнє судове рішення вважає замовним. Віктор Овечкін телефоном: “Я вважаю, що суд неуважно поставився до доводів підсудного і не перевірив ретельно всі матеріали справи. А тому виніс, на мій погляд, помилкове рішення. Адже окремі висновки суду - прямо суперечать матеріалам справи. Все це відображено у процесуальній скарзі, яку ми надіслали до Верховного Суду України”.

Сам позивач – Микола Котляревський – не був присутній під час виголошення судового рішення, оскільки перебуває у розшуку, на нього заведено дві карні справи. Але в інтерв’ю місцевим виданням, близьким до авторитетного кримського депутата Лева Міриського, він заявив, що не задоволений вироком Лутьєву, і домагатиметься перегляду у бік більш жорсткого покарання.

Тим часом Кримська асоціація вільних журналістів і Комітет з моніторингу свободи преси в Криму висловили “стурбованість і подив” вироком Апеляційного суду Севастополя стосовно видавця і головного редактора “Євпаторійской нєдєлі”. Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” рішення українського суду, що засудив журналіста “без достатніх доказів і тільки на підставі обвинувачень екс-депутата парламенту Криму” – це була цитата – назвала “скандальним”. Київський Інститут масової інформації, представники якого безпосередньо у залі засідань слідкували за перебігом суду, теж назвав його рішення упередженим.
XS
SM
MD
LG