Доступність посилання

ТОП новини

Справу журналіста Руслана Антоника вдруге розглядатиме комісія з помилування при секретаріаті Президента України.


Галина Терещук Львів, 28 серпня 2006 р. (RadioSvoboda.Ua) - Президент України Віктор Ющенко зробить ще одне доручення комісії про помилування переглянути кримінальну справу журналіста Руслана Антоника. Шостий рік чоловік перебуває в ув’язненні, а його мати та громадськість домагаються повторного вивчення справи щодо його причетності до вбивства зятя екс- радника колишнього президента Кучми.

Рік тому мати Руслана Антоника тиждень провела під стінами адміністрації Президента і таки змогла кілька хвилин розповісти главі державі історію сина і передати матеріали. 8 років тому Руслан працював диктором-редактором Народного телебачення України. У травні 2000 року у Києві він був затриманий неподалік місця вбивства зятя екс - радника президента Кучми. Чоловіка правоохоронці одразу ж звинуватили у злочині, його аргументи про невинність до уваги не брались. У камері попереднього утримання міліціонери застосовували до Антоника тортури і вибивали свідчення, щоб якомога швидше розкрити вбивство родича високого посадовця. Про це говорять правозахисники, які домоглись тоді, щоб Руслана з важкими побоями доставили у шпиталь. У тому ж 2000 році місцевий суд у Києві виніс вирок – Антоника позбавили волі на 13 років. Шість із них він відсидів. Пелагея Антоник, мати засудженого, і адвокат називають цю справу сфабрикованою. Оскільки у суді свідчення проти журналіста давав психічнохворий чоловік, цьому є медичне підтвердження. На суді Руслан не визнав своєї вини.

У березні група нашоукраїнців, нинішніх парламентарів, під час брифінгу у Києві говорили, що справа Антоника і його звільнення - це справа їхньої честі.

Комісія з питань помилування при секретаріаті президента три місяці тому повідомила Пелагеї Антоник: «Враховуючи, що її син вчинив особливо важкий злочин, відбув незначну частину призначеної судом міри покарання, своєї провини не визнає, комісія утрималася від внесення пропозиції про його помилування».

Президент Віктор Ющенко, відповідаючи Радіо Свобода про можливий перегляд справи журналіста, зазначив:

«Я, враховуючи акценти, які ставляться і мамою, і журналістами, зроблю ще одне доручення комісії і сподіваюсь на справедливість».

Мати Руслана Пелагея Антоник повірила у ці слова:

«Мені Президент дав надію, що він обов’язково справедливо в усьому розбереться. Мені дають лише фальшиві відписки».

Пелагея Антоник передала Президентові тисячі підписів громадськості Дрогобиччини і правозахисників з проханням допомогти віднайти справедливість у справі журналіста.
XS
SM
MD
LG