Доступність посилання

ТОП новини

Корупція в Україні: оцінка масштабів і шляхи боротьби.


Кирило Булкін Київ, 29 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Вирок американського суду у справі колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка – 9 років ув’язнення та штраф у розмірі 10 мільйонів доларів – спонукає повернутися до обговорення теми корупції в Україні. Які масштаби має це соціальне лихо сьогодні? Якою мірою правоохоронцям вдається протистояти йому? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи”: голова Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Стретович та адвокат Павла Лазаренка Євгенія Колодій.


Корупція, або використання службового становища з метою власного збагачення, або досягнення інших цілей матеріального або нематеріального характеру, є одним з найсерйозніших гальм для економічного, та і взагалі державного розвитку України. У святковій програмній промові на Софійській площі Президент Віктор Ющенко заявив про намір “випалювати корупцію вогнем”, проте досі, на думку експертів, проголошення подібних настанов залишалося лише теоретичними побажаннями. Адвокат Євгенія Колодій вважає, що на практиці масштаби корупції за останні роки невпинно збільшуються:

“На превеликий жаль, у нас тенденція така, що рівень корупції підвищується – це я вам як правник кажу. Боротися з цим стає ще складніше. Що для цього треба робити? Я завжди казала: треба чітко дотримуватися закону в конкретних справах, в конкретних матеріалах. Тоді ми зможемо хоч якимось чином показувати, що боремося з корупцією – на одному прикладі, на другому... В судах, в прокуратурі, в правоохоронних органах”.

Народний депутат України Володимир Стретович, який за минулої каденції Верховної Ради очолював Комітет по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю, зазначає, що попри притаманний йому оптимізм, він бачить перспективи боротьби з корупцією в Україні далеко не в рожевому світлі”

“Що стосується протидії корупції – тут мене з кожним днем. Місяцем охоплює все більший песимізм. У нас дуже багато слів, у нас дуже багато гасел, у нас дуже багато закликів, у нас дуже багато показної такої роботи, а насправді човен гниє, води стає в човні все більше. Я боюсь, що українська державність може розбитися об рифи корупції”.

Можливий порятунок від корупційного лиха Володимир Стретович вбачає в спільних зусиллях всіх українських громадян:

“Це спільна справа всіх. Цим повинні проникнутися як політичні сили, так і громадські організації, педагогічні колективи, третій сектор, молодіжні рухи, і це просто винести у порядок дня кожного ефірного: програми спеціальні, ток-шоу, журналістські розслідування...”

Проте, як свідчить статистика, 86% громадян України вважають явище корупції поширеним, а 63% готові самі давати хабарі. Тож проблема, розв’язувати яку кожному треба починати з себе, залишається важкою.
XS
SM
MD
LG