Доступність посилання

ТОП новини

Малий та середній бізнес боїться податкового тиску нового уряду.


Оксана Гребіневич Київ, 28 серпня 2006 (Radiosvoboda.ua) - Малий і середній бізнес помалу полишає тінь. Але на світлі на нього чатує чимало передбачуваних і не передбачуваних прикростей. Що очікувати малим підприємцям від нового уряду говорили сьогодні у Національному прес-клубу реформ.

Український малий та середній бізнес поступово виходить із тіні. Але навички, здобуті у нелегальну і напівлегальну добу, навички прищеплені суперечливістю законодавства, зажерливістю чиновництва, різного кшталту адміністративним тиском так просто не зникають. Величезною проблемою, яка має виразний соціальний вимір, залишається неофіційне працевлаштування. Говорить заступник голови Державної податкової адміністрації Сергій Лекарь:

“Сьогодні вже податковими органами виявлено біля 65 тисяч громадян, які не оформлені в трудових відносинах із суб’єктами підприємницької діяльності і це в основному з суб’єктами малого бізнесу ”.

Підприємці самі визнають існування неоформлених працівників та зарплатні в конвертах. Голова Ради підприємців при Кабінеті міністрів, народний депутат Ксенія Ляпіна далі:

“У нас ще є точки, де є суттєва сіра сфера, не тіньова, це сіра сфера, де є певні порушення, які не є настільки глобальними, щоб це можна було назвати прямо суто тіньовим бізнесом. Головна проблема тієї сірої сфери – це правовідносини у сфері найму і відповідні плати до фондів та нарахування на заробітну плат.”

Водночас підприємці висловлюють побоювання, що новий уряд збільшить податкове навантаження на малий та середній бізнес аби “залатати” дірки у бюджеті. Логікою міркувань бізнесменів ділиться народний депутат Ксенія Ляпіна:

“У нового уряду є певні обмеження. Вони не зможуть тиснути на великі фінансові промислові групи з метою збільшення від них податкових надходжень. У той же час є проблеми з наповненням бюджету. Відсутність, реальна відсутність приватизації в цьому році, яка б покривала дефіцит бюджету, створює відповідні проблеми для бюджетної сфери. Відповідно уряд стикнеться з викликом: треба наповнювати бюджет! А як???”

І, на думку бізнесменів, саме вони можуть стати предметом особливої уваги та тиску з боку податкової. Уряд має відреагувати на такі побоювання та продемонструвати, що нормальний діалог триватиме. Інакше підприємці прогнозують зниження ділової активності та нову тінізацію бізнесу.
XS
SM
MD
LG