Доступність посилання

ТОП новини

Італійці святкують Пасху на пікніках і в музеях


Великодня служба у Ватикані
Великодня служба у Ватикані

Рим – Великодній понеділок італійці проводять поза домом: хто виїздить на природу, а хто з культурною місією вирушає по музеях та виставках. Цього року Пасхальні дні позначилася й особливими моментами, зокрема, у Ватикані та в Неаполі.

Великодні свята на Апеннінах завжди вважають генеральною репетицією перед новим туристичним сезоном. Нинішнього року, радіють туроператори, початок, як видається, обіцяє багато. Незважаючи на 15 мільйонів італійців, які вирушили у мандри рідним піостровом, тисячі іноземців відвідують у святковий період Італію.

Німці, бельгійці, швейцарці, та найбільше китайські гості заполонили готелі Венеції, Рима і Флоренції. Немало мандрівників і в засміченому Неаполі, де навіть на празники не встигли прочистити вулиці. На щастя, гори сміття ще не зовсім накрили пам’ятки старовини, тож туристам вдається вхопити фотокадри колоритних неаполітанських кварталів.

Ресторани у святковому меню неодмінно пропонують смажене ягня – традиційну великодню страву на півострові. Для багатьох італійців вона більше символізує Великдень, ніж шоколадні яйця та пасхальні випічки.

Перед беатифікацією великого Папи

Із відпочинку почався Великодній понеділок і для Папи Римського. У неділю ввечері він залишив ватиканські палаци і виїхав до літньої резиденції в Кастель-Ґандольфо поблизу Рима. Кілька днів спокою перед визначною подією: наступної неділі, 1 травня, Бенедикт XVI очолить церемонію беатифікації свого великого попередника Папи Войтила.

Понад 100 тисяч паломників зібралися Пасхальної неділі на площі Святого Петра, де Папа Бенедикт XVI очолив урочисту службу Божу.

«Цьогорічна Пасха – особлива, бо через кілька днів відбудеться беатифікація великого Папи Івана Павла II, котрий залишив великий спомин у наших серцях», – зазначив учасник святкової меси. А інша учасниця додала: «Великдень символізує для мене той факт, що всупереч труднощам, стражданням людей таки є місце і для надії».

Перший понтифік у теледебатах

У Великодньому посланні «Місту і світу» Вселенський Архієрей побажав, щоб сяйво Христа осіяло усіх, хто страждає від хвороб, злиднів, природних катастроф, війн та насильства. Слово понтифіка було звернене до народів Близького Сходу, Північної Африки і Японії.

Із центральної лоджії базиліки Святого Петра Святіший отець з вітальними словами звернувся й до українських вірних: «Христос воскрес!»

Цьогорічні Великодні свята у Ватикані та Італії запам’ятаються ще й історичним фактом. У Велику п’ятницю вперше глава Римо-католицької церкви виступив на італійському державному телебаченні і відповів на запитання глядачів. Папа Бенедикт XVI спілкувався з вірними на теми життя і постаті Ісуса Христа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG